Предвиждат 27 хиляди лева за Център по медиация в Окръжен съд - Русе

3
Центърът ще бъде на партера на Съдебната палата
Центърът ще бъде на партера на Съдебната палата Снимка: Dunavmost

Центърът ще бъде на партера на Съдебната палата

Към 580 000 лв. са заложени за ремонта и оборудването на 21 съдебни центрове по медиация. В сумата е включено и купуването на климатици, където е нужно, пише Lex.bg.

На заседанието на Съдийската колегия във вторник ще бъде обсъдено предложение за разпределение на средствата чрез корекции по бюджетите на съответните съдилища.

В София центровете по медиация ще се намират в сградата на ул. „Драган Цанков“, където се помещаваше преди години Софийският районен съд (СРС).

Там 10 стаи ще се ползват именно от СРС като за ремонта и оборудването ще са необходими 133 350 лева.

Софийският градски съд ще разполага с четири помещения и в сградата на ул. „Драган Цанков“, и в тази на ул. „Черковна“ 90, където беше закритият Специализиран наказателен съд. Ремонтът ще струва общо 40 005 лева.

Окръжният съд в София също ще има помещения в бившата сграда на СРС като за ремонта и оборудването ще са нужни 26 670 лева.

В районния съд в Бургас е отделена зала от 161.09 км. метра, която ще бъде разделена на три стаи, като ще бъде изграден и санитарен възел. Те ще се ползват и от районния, и от окръжния съд в града. Предвидени са общо 181 554 лв. за ремонт, оборудване и климатици.

16 772 лв. пък са заложени за превръщането на съдебна зала в център по медиация в окръжния съд в Ямбол.

В ОС-Добрич е намерено помещение в сутерена на съдебната палата, което в момента се ползва като зала за обучение. Но предстои да бъде превърнато в център по медиация като ремонтът ще струва 14 154 лева.

Предвижда се в ОС-Силистра кабинет да стане център срещу сумата от 16 325 лв.

За окръжния съд в Разград са заделени 5751 лв. за специално помещение, в окръжния съд в Търговище съдебна зала ще бъде ремонтирана и преоборудвана в център за 21 255 лв..

4392 лв. пък са заложени за оборудване на стая в районния съд в Шумен, 7902 лв. за оборудване на помещение в ОС-Габрово, а 3210 лв. – за ОС-Ловеч.

В окръжния съд в Плевен също е намерена стая, чийто ремонт ще струва 8780 лв.

В ОС-Русе центърът по съдебна медиация ще бъде на партера на съдебната палата като за ремонт и оборудване са предвидени 26 823 лв.

20 кв. метра на четвъртия етап на съдебната палата в Кърджали са предназначени за център по съдебна медиация, който ще е към окръжния съд, а ремонтът ще струва 19 240 лева.

В окръжния съд в Пазарджик има център, но той се нуждае от „освежаване“, за което са предвидени 4718 лева.

Центърът за съдебна медиация към ОС-Смолян ще е на партерния етаж на съдебната палата като предвидената за това стая ще бъде ремонтирана и оборудвана срещу 6972 лева.

В окръжните съдилища в Благоевград и Видин са заделени по две помещения, ремонтът в първия ще струва 6290 лв., а във втория – 15 440 лева.

Две съдебни зали ще бъдат превърнати в центрове по съдебна медиация. Едната е в Административен съд-Кюстендил, като за нейното оборудвани ще са нужни 6000 лв. и, независимо че е в този съд, тя ще се ползва от РС и ОС в града. Другата е в Монтана, като там ще е необходим и ремонт, поради което са заложени 8360 лева.

Общата сума за строително-монтажни дейности, оборудване и климатици във връзка с изграждането на центровете по медиация е 573 968.45 лева.

Реформата на съдебната медиация е предвидена в Плана за възстановяване и устойчивост като разходите по въвеждането ѝ няма да са за сметка на съдебния бюджет.

С промени в Гражданския процесуален кодекс и Закона за медиацията беше предвидено, че от 1 юли 2024 г. трябва да се провежда (задължителна и факултативна) съдебна медиация по редица граждански и търговски дела.

Адвокатурата атакува законодателните изменения, с които се регламентира новата процедура, в Конституционния съд. Висшият адвокатски съвет застъпва виждането, че процедурата противоречи на правото на защита и на достъпа до съд.

Конституционният съд допусна до разглеждане искането., а междувременно Съдийската колегия обяви процедура за подбор на 254 медиатори за центрове в 28 града и отказа да я спре, въпреки настояването на Висшия адвокатски съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    1
    mischi
    То хубаво, но не и е ясно откъде ще се вземат медиатори?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари