Предстоят серия от дискусии за бъдещето на пристанищата у нас

0
Николай Събев: Свързаността и довеждащата инфраструктура са ключов фактор за развитие на пристанищата
Николай Събев: Свързаността и довеждащата инфраструктура са ключов фактор за развитие на пристанищата Снимка: МТ

Николай Събев: Свързаността и довеждащата инфраструктура са ключов фактор за развитие на пристанищата

Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на провелата се днес дискусия във Варна за развитие на пристанището.

Срещата бе организирана по инициатива на Министерството на транспорта и съобщенията присъстваха над 100 представителя на логистичен и морски бизнеси и пристанищни оператори, съобщиха от ведомството.

Ние ще разглеждаме пристанището като едно цяло, заедно с общината и областта“, заяви транспортният министър. Развитието на Пристанище Варна ще бъде предпоставка за стабилност на варненския регион. Процесът на симбиоза би бил условие за взаимна икономическа изгода на всички участници в този процес, а именно пристанище, регион, държава, каза той.

По време на дискусията бяха очертани основни теми за разделяне на лекия и тежкия трафик, различни зони за транзитни и митнически операции в морето, обособяване на терени за яхтен бизнес, инфраструктурата между Русе и Варна. Обсъдена бе свързаността на транспортните коридори и възможностите за източници на финансиране извън националния бюджет.

В заключение транспортният министър Събев обобщи, че превръщането на пристанището в морската столица в транзитно, би било добър вариант за развитието на региона. Място, от което да се приемат и транзитират товарите в направление Дунав, Западни Балкани и Централна Европа, съобщи министър Събев. „Насочваме поглед към качествена, довеждаща инфраструктура, интермодални терминали с приоритет устойчивите видове транспорт – железопътен, морски и по вътрешните водни пътища“, допълни министърът.

Вторият етап на мащабното обсъждане за развитието на пристанище Варна ще бъде с експерти и ще се проведе в началото на март. Важните решения ще бъдат взети заедно с всички заинтересовани страни, изпълнителна и законодателна власт и гражданското общество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    Оправихме летищата и гарите, сега е ред и на пристанищата. Много деен е този Събев, направо с комсомолски плам се захваща с всичко, за което се сети.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари