Предстои актуализация на бюджета на НЗОК

0
Предстои актуализация на бюджета на НЗОК
Предстои актуализация на бюджета на НЗОК

Държавата ще бъде принудена да актуализира бюджета на Националната здравноосигурителна каса и да промени начина на разплащане с болниците.
Така смята д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК.

„Преходна година не може да има, за да се уточняват неясноти. Преходна година в здравето на човека не може да има. Трябва да се засили контролът по харченето на тази пари, а не да се ограничават парите“, коментира той пред БНР.

Вчера синдикатът предупреди за сигнали, че пациенти биват връщани от болниците, а за да не им се налага да чакат, плащат от джоба си. В момента министерството подготвя наредба, с която да узакони тези плащания, казаха от КНСБ.

От здравното министерство обаче отрекоха тази информация. Ведомството по никакъв начин не готви и няма намерение да прави промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, ограничаващи правото на достъп до здравни услуги на пациентите, посочиха от там.Още преди края на първото тримесечие Националната здравноосигурителна каса отчита около 100 млн. лв. преразход в бюджета си.

Повече от предвиденото пари са похарчени най-вече за лекарствата в болничната помощ, заплащани от обществения фонд. Причината е, че на пазара непрекъснато навлизат нови лекарства, които не са предвидени в бюджета за здраве.

Предполага се, че новата методика за разплащане с болниците, приета през март, съдържа инструменти за по-ефективно разходване на средствата в сектора и предвижда договарянето на по-големи отстъпки при закупуването на лекарства за болнично и домашно лечение от държавата.

По-ясни данни за портфейла на касата обаче ще има през юни, когато изтичат първите три месеца по новата методика.
Още от следващия месец бюджетите на болниците ще бъдат публикувани на сайта, както беше при предишния мандат в управлението на НЗОК. Същото важи и за лекарствата.


 

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари