Представяне на три монографии в Русе

1
И трите издания са в областта на музикалната теория и история
И трите издания са в областта на музикалната теория и история

Три издания в областта на музикалната история и теория ще бъдат представени в Русе.

В четвъртък (23.03.2017 г.) от 17:00 часа в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей ще започне презентация на три монографии на доц. д-р Стефка Венкова, Горица Найденова и Явор Генов. Събитието се организира от Института за изследване на изкуствата към БАН и Регионален академичен център - Русе в партньорство с Регионален исторически музейРусе. Водещ ще е проф. д. изк. Елисавета Вълченова – Чендова.

Доц. д-р Стефка Венкова ще представи монографията „Апостол Николаев – Струмски: живот, вдъхновен от музиката“. Книгата е посветена на живота, музикалната дейност и творчеството на композитора. Изведени и описани са основни стилови особености на неговото композиционно творчество.

Горица Найденова ще направи презентация на труда си „Музикалнофолклорните диалекти на Елена Стоин в звук“, който е извънреден брой на списание „Българско музикознание“. Чрез него Институтът за изследване на изкуствата чества 100-годишнината от рождението на една от най-крупните и ярки фигури в българската музикална фолклористика. Монографията е придружена и с диск, съдържащ над 200 теренни записа.

Книгата на Явор Генов „ Латински песнопения за светци, почитани в Източната и Западната църква (Св. св. Кирил и Методий, Св. Николай от Мира, Св. Георги и Св.св. Козма и Дамян) представя изследване на латинския музикално литургичен репертоар за служби на светци, чийто култ произхожда от земите на Православния Изток, но получава разпространение и на запад през средните векове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари