Представители на „Млади сърца“ жънат успехи с представянето на обичаи

0
Грамотите и медалите само от последните участия трудно могат да се съберат в залата за репетиции на пенсионерския клуб
Грамотите и медалите само от последните участия трудно могат да се съберат в залата за репетиции на пенсионерския клуб

Почти не минава седмица, през която членове на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово да не представят богатството на българските фолклорни обичаи.

Грамотите и медалите само от последните участия трудно могат да се съберат в залата за репетиции. Председателката на клуба Румяна Иванова не скрива, че зрителите в цялата страна изключително радушно приемат пресъздаването на обичаи. „Връщането към корените и възстановката на позабравени традиции се превърнаха в своеобразен хит особено сред младите поколения. В пресъздаването на обичаи привличаме хора от различни възрасти. Стремим се да се доближим колкото се може повече до автентичността и да запазим ритуалите до най-малките детайли и подробности. На сцената изнасяме и старинни предмети, които служат за онагледяване на действията и за декор. Изключително много се радваме, че имаме последователи сред деца и ученици. Младите пеят народни песни и танцуват хора и ръченици“, разказва Иванова.

Най-популярните обичаи са „Жътва“, „Пеперуда“ и „Ладуване“. Само преди дни дойде и поредното признание на жените и мъжете с посребрели коси от Третата национална фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ в Попово. Журито присъди второ място за пресъздаването на „Жътва“.  „Жътварите“ спечелиха сребро и по време на Празника на хляба в село Ресен. Ценовчани смело се впуснаха и в надпреварата на кулинарния конкурс. Приготвяната единствено в този район баница макарина обра овациите не само на журито, но и на останалите участниците. По време на дегустацията тавата с лакомството беше опразнена само за няколко секунди. Участниците в „Млади сърца“ спечелиха златен медал с обичая „Ладуване“ в Петия фолклорен фестивал „Напевите на Янтра“. По време на празниците „От Дунава до Балкана“  Пенсионерският клуб в Ценово се представи с „Пеперуда“ като заслужено се класираха на трето място. В пресъздаването на обичаите редовно се включва със собствени изпълнения Женската певческа група и Детската фолклорна група „Славейче“ с ръководител Полина Георгиева.

Народните обичаи и традиции трябва не само да се съхранят в автентичния си вид, но и младите да ги приемат като едно неразривно цяло. Това е национално богатство, което постоянно трябва да се показва“, допълни Румяна Иванова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари