Представиха модел за учене на български език от деца билингви в Русе

0

Технологичен модел за начално овладяване на български език от деца билингви бе представен в Русе

Подобряване на ефективността от ранното езиково обучение на децата, чийто майчин език не е български чрез въвеждане на игри“ бе темата на работна среща – семинар, която се състоя на 7 октомври 2016 г. в детска градина „Червената шапчица“, гр. Русе.

Представен бе технологичен модел за начално овладяване на български език от деца билингви с доминиращ майчин ромски и турски език. Моделът е разработен от екип, ръководен от доц. д-р Мая Сотирова и доц. д-р Николай Цанков в рамките на проекта на Община Русе „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“ по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Предназначен да подпомогне педагогическите специалисти, работещи с деца билингви на възраст от 3 до 5 години за ранно изучаване на български език в детската градина.

През следващите месеци предстои апробиране на игровата технология, нейното усъвършенстване и изготвянето на наръчник за прилагането й, предназначен за учители в детската градина.

В работната среща участваха 12 педагогически специалисти от детските градини "Червената шапчица" и "Ралица" и експерти на Сдружение БРТИМ. Те имаха възможност да проиграят част от разработените игри и да дискутират възможностите за подлагане на експертна оценка на модела. 

Обратната връзка от участниците е положителна, а изразеното желание от всички е да участват и в други работни срещи на подобна тематика.

Децата билингви са тези, при които двамата родители имат различни майчини езици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари