Представиха дрон за ранно откриване на горски пожари на Младежкото експо в Русе

0
Апаратът е тестван в природния парк "Русенски Лом"
Апаратът е тестван в природния парк "Русенски Лом" Снимка: БТА

Винаги е удоволствие да идвам в Русенския университет, защото всеки път виждам нещо ново, нещо вдъхновяващо

Това каза министърът на образованието и науката Николай Денков, който откри шестото "Иновативно младежко експо" във висшето училище в Русе, цитиран от БТА.

На 70 щанда свои проекти и разработки представят повече от 300 участници, които са от училища, университети и институти на БАН.

Показан е и безпилотен летателен апарат за ранно откриване на горски пожари.

"Това е платформа, базирана на изкуствен интелект, чрез която без оператор можем да прогнозираме за наличие на пожари в горски масиви. В разработката участват научни екипи от България, Гърция и Кипър", обясни доц. Георги Христов от Русенския университет.

По думите му основният проблем е, че при появата на пожар в горските масиви заради смолата по дърветата е твърде късно огънят да бъде потушен.

"Тази платформа открива появата на пушек преди да възникне пожарът. Има система за оповестяване към противопожарни служби. Апаратът работи. Той е проверен в природния парк "Русенски Лом", каза доц. Христов. Той коментира, че е въпрос на интерес от страна на бизнеса дронът да бъде интегриран.

Посетителите на форума могат да видят също 3D макети и 3D модели на множество обекти, прототипи на автомобил с водород и на електромобил, както и системи за измерване на параметри на околната среда и на човешкото тяло. Има и демонстрации.

"Радваме се, че "Иновативното младежко експо" ежегодно се развива", каза ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев. Представен бе и Център за обучение на докторанти в русенското висше училище. Залата е изградена с най-модерна технология, като има и компютър със смесена реалност.

"Иновативното младежко експо" се организира от Русенския университет под егидата на министъра на образованието и науката и с участието на Националното представителство на студентските съвети в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Butr
    Ще ми открият таратанци те с това. За да работи трябва да е във въздуха, а не на нубийския щанд.
  • 4
    1
    Земеделец
    А трактор за оране на наклонени ниви представиха ли? Той е много актуален и необходим за земеделието.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари