Предлагат мораториум за нови болници

1
Текстовете с промени в закона предстои да бъдат внесени от Министерския съвет в парламента
Текстовете с промени в закона предстои да бъдат внесени от Министерския съвет в парламента

Текстовете с промени в закона предстои да бъдат внесени от Министерския съвет в парламента

Мораториум върху създаването на нови лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове и разрешаването на нови медицински дейности на лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове до утвърждаването на актуализирана Национална здравна карта се предлага с промени в Закона за лечебните заведения.

Текстовете са предложени за едномесечно обсъждане и предстои да бъдат внесени от Министерския съвет в парламента.

Предвижда се в срок до месец май 2024 г. да бъде утвърдена актуализирана Национална здравна карта (НЗК). Чрез нея се определят и планират потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ на териториален принцип.

Спрямо 2018 г. населението на страната е намаляло с повече от 9 процента, което представлява над 600 000 души. В същото време в периода от 2019 година до момента са издадени решения на Министерския съвет за одобряване създаването на 6 лечебни заведения за болнична помощ, както и 130 заповеди на министъра на здравеопазването за разрешаване на нови медицински дейности в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове.

Със законопроекта е предложено преобразуване на Изпълнителна агенция “Медицински надзор” чрез отделяне на дейностите по управление, координация и контрол на трансплантациите в Изпълнителна агенция по трансплантация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари