Предлагат изграждането на чешма в градинката на площад “Батенберг“ в Русе

5
Идеята е мястото да стане още по-приятно за почивка и разходка
Идеята е мястото да стане още по-приятно за почивка и разходка Снимка: Facebook

Идеята е мястото да стане още по-приятно за почивка и разходка

Изграждането на чешма в градинката на площад „Княз Александър Батенберг“ в Русе обсъдиха областният управител Анатоли Станев и главният секретар на ВиК Асоциацията Пламен Спасов. Идеята е на Спасов и тя бе подкрепена от Станев тъй като областният управител смята, че подобна инициатива ще допринесе за това мястото да стане още по-приятно за почивка и разходка. Според Станев чешмата ще се впише напълно в архитектурния облик наоколо и ще благоприятства разходките особено на семейства с малки деца и спортуването.

„Нашите предци са казвали мъдро, че построяването на чешма или мост над река е дело равно по ценност на това да възпиташ праведни деца, да събираш и разпространяваш знания или да отделиш от своето имущество за нуждаещите се. Освен това чешмата винаги е била и средище на социален живот. Свидетели сме жители на села и градове да възстановяват чешми, било чрез собствени средства, било чрез дарение от приятели или помощ от институции, обичащи родното място“, сподели от своя страна Спасов.

„В много европейски страни правителствата опитват да въведат условия за задължително поставяне на обществени чешми в градовете с идеята гражданите да имат постоянен достъп до питейна вода. Разбира се, законодателството се обсъжда с общините, тъй като поставянето на чешми в паркове, градини или търговски центрове трябва да се съобрази с местните нужди. Това начинание всички определят като принос за обществото, хората са убедени, че достъпната вода е основен компонент за обществената стабилност“, допълни още главният секретар на ВиК Асоциацията.

Припомняме, че площадът бе част от мащабния проект „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“, който беше изпълняван в продължение на няколко години. Изграждането и реконструкцията на ключови обекти в тази централна градска част безспорно допълнително облагороди района и улесни движението на пешеходци и шофьори.

В сегашния си вид градинката в средата на площада създаде благоприятна среда и се превърна в една привлекателна зона за отдих в центъра на града ни. „В този смисъл изграждането тук на чешма, която учениците от СУ „Христо Ботев“, стотиците минаващи и отдъхващи русенци и гости на града да ползват в жарките дни, е и едно своеобразно надграждане на цитирания проект“, смята Пламен Спасов.

Идеята е представена и пред други институции от русенско, като тепърва предстои да се изготвят технически спецификации и останалите необходими документи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    11
    Orthodox
    Там впрочем е имало чешма още по турско. Захранвала се е по водопровод с глинени тръби, докарващи вода от източници вън от града. Тръбата е минавала през градската стена при портата Кюнт Капу (Тръбната порта), запазена до днес близо до храм Света Петка (близо до пътен възел Охлюва). Водата се е разпределяла в три шадравана и двайсетина чешми, една от които и до днес може да се види в двора на училище Ангел Кънчев.
  • 3
    10
    Русенец
    Пред водата всички трябва да са равни. Хубаво би било ако русенци се обединят около тази идея и най после чешмичката бъде изградена. В тази градинка играят нашите деца и по пейките в горещите дни са седнали на по приказка родителите ни. Тук няма политика, няма партии , привилегии или пари. Нека в социалните медии подкрепим начинанието и до началото на лятото да сме горди, че въпреки трудностите и личните проблеми които имаме сме направили една добрина
  • -3
    9
    капацитет
    Учениците от СОУ Христо Ботев ще могат да се плюят с водичка.
  • 1
    8
    Възмутен
    Само забележете кой го предлага и кой се съгласява-тандемът мечта!Да не би пък да започват кандидат кметски напъни ...пък Александър Първанов пасти да яде- той не е властимащ пенсионер!
  • 5
    7
    иванчо от острица
    Хей торбаланци там има чешма ощеslrby през турско Трябва да копнете за да намерите извора
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари