Предлагат акта за раждане да е равносилен на документ за самоличност

0
Други промени са свързани с издаването на шофьорската книжка
Други промени са свързани с издаването на шофьорската книжка Снимка: БГНЕС / Архив

Документ за раждане да е равносилен на документ за самоличност. Това предвиждат предложения за промени в Закона за българските лични документи

 Те са представите за обществено обсъждане. Други промени са свързани с издаването на шофьорската книжка, предаде БНР. 

Актът за раждане ще служи за доказване на самоличност само в определени случаи. При загубена, унищожена или открадната лична карта.

Документът за раждане ще се признава като лична карта само при подаване на заявление за издаване на нов документ за самоличност. Други промени предвиждат възможност шофьорската книжка да бъде издавана ускорено и в случаите, когато за първи път я вземаме, придобиваме нова категория, възстановяваме правоспособност след нарушения.

Законодателите защитават тази мярка със статистиката, че за девет дни са били подадени 2025 заявления за ускорено издаване на шофьорски книжки.

Издадената в чужбина шофьорска книжка може да бъде сменяна с българска, без да се иска копие на документ за завършено образование, гласят други промени. Общественото обсъждане на предложенията за промени в Закона за българските лични документи е до края на февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Ка
    И как разбираме дали въпросният акт за раждане е на приносителя?
  • 0
    1
    русенец
    Гледам в парламента пак се хванаха с най-важното, да творят глупости. Първо, книжките се издават достатъчно бързо. Второ, издават се на Сульо и Пульо. Половината неграмотни и без основно имат книжки. Актът за раждане не притежава абсолютно никакви защити от подправяне и фалшифициране , няма и снимка, пък и да има едва ли някой ще разпознае в бебето на нея един възрастен човек, изгубил си личната карта. Идиоти такива, идиотите, които ви избраха затова ли ви избраха? Това ли е най-важния проблем на българите?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари