Предизборна кампания в Русе: Вяла агитация, липса на дебати и напразни сигнали в ОИК

2
Не липсваха критики между кандидатите, но те бяха изказани не в дебат, а в лични изявления
Не липсваха критики между кандидатите, но те бяха изказани не в дебат, а в лични изявления Снимка: Dunavmost / архив

Не липсваха критики между кандидатите, но те бяха изказани не в дебат, а в лични изявления

Само 4 жалби и 4 сигнала за изборни нарушения е разгледала Общинската избирателна комисия (ОИК) в Русе по време на предизборната кампания до 26 октомври. И четирите сигнала са оставени без уважение от ОИК.

Подадени са сигнали за агитационни материали и агитация на друг език в Хотанца. Само от една партия пък са входираните жалби, като е уважена само една от тях – за унищожен агитационен материал. Нарушението е установено и е указано на кмета на Община Русе да премахне въпросния агитационен материал.

Предизборната кампания даже може да бъде наречена джентълменска, като махнем и липсата на плакатна война. Но можем да прибавим случая, в който кандидат за кмет си загуби портмонето с личните документи, а негов опонент му го върна тържествено. Цялата история се разигра в социалните мрежи, което я направи достояние на цялата общественост, пише вестник „БРЯГ“.

На 22 октомври кандидатът за кмет от „ВъзражданеЗлатан Златанов обяви с пост във Фейсбук, че в района на агитационния пункт на партията в центъра на града е предаден портфейл на коменданта на пункта. Портфейлът е с инициали ПМ, вътре има няколко карти, никакви пари и лична карта, съответстваща на името на колегата адвокат и кандидат за кмет, както и кмет на Русе през периода (2019-2023) адв. Пенчо Милков.

„Тъй като не изключвам това да е някакъв вид провокация от трети злонамерени лица, то моля всеки, който има отношение към намерената вещ да се свърже с мен персонално“, поясни тогава Златанов. Буквално часове по-късно самият Милков с друг пост и снимка съобщи добрата новина, че е трогнат от жеста на човещина.

„Днес в залисията от срещи и разговори загубих портфейла си с всички важни документи. Излишно е да Ви описвам емоциите, които изпитах, докато го търсех напразно. Слава Богу, няма да се наложи да си вадя дубликати по спешност, защото ми се обадиха, че личните ми вещи са били намерени и се съхраняват в пункт на ПП “Възраждане”.

Изборите са избори и надпреварата тече, но добротата ни сплотява. От сърце благодаря на Богомил Тодоров и Полина Георгиева за стореното ми добро“, отбеляза Милков за случая.

Разбира се, нападки между кандидатите, както и критики, не липсваха. Кое не е направено, как може да е по-добре, кой може да го направи по-добре - това бе казано. Но това, за хубаво или лошо, не се случи в дебати, а в личните изявления на всеки от кандидатите. Някои от тях бяха дори мълчаливи по време на кампанията. В крайна сметка всеки преценява как и с какво да спечели избирателите.

Що се отнася до самата техническа подготовка за вота, в сряда представители на всички Общински администрации и Общинските избирателни комисии в региона получиха от Областната управа в Русе бюлетините, изборните книжа и материалите за провеждането на местните избори.

В събота те ще бъдат предоставени на секционните избирателни комисии. В Русе са доставени 470 700 бюлетини, които бяха съхранявани при засилени мерки за сигурност. Най-много бюлетини са предоставени на община Русе – 317 300. По 150 700 от тях са за избор на общински съветници и на кмет на община Русе. Останалите 15 900 бюлетини са за избор на кметове на кметства.

Най-малко бюлетини, само 200, са предвидени за Долно Абланово, където според ГРАО избирателите са 139. В областта има и други населени места, които ще получат по 200 бюлетини за изборите на 29 октомври. Сред тях са Волово, Пейчиново, Бистренци, Стърмен, Могилино, Острица, Червен, Кошов и Джулюница.

Няма град или село от област Русе, за където ще бъдат разпределени по-малко от 200 бюлетини. На второ място по брой бюлетини след Русе се нарежда община Ветово – с 31 200, а трети са Бяла с 30 300. За Сливо поле са предвидени 25 200 бюлетини, за Иваново - 21 000, за Две могили - 19 000, за Борово - 13 900 и най-малко за Ценово – 12 800.

Секционните избирателни комисии ще получат бюлетините и книжата в събота, ден преди вота. Тогава се очаква да пристигнат и машините за гласуване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Ашколсун
    А сега нека кзгубилият се и в обещанията си, да върне управлението в по-кадърни ръце.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари