Предишно преболедуване на COVID-19 почти не пази от Омикрон

0
Преболедуването на COVID вероятно предлага само 19% защита срещу новата мутация, показа проучване
Преболедуването на COVID вероятно предлага само 19% защита срещу новата мутация, показа проучване Снимка: БТА

Две дози от сега съществуващите ваксини също са слабо ефективни, поради което трябва да се поставя задължително трета

Преболедуването на предишни варианти на COVID-19 или ваксинацията само с две дози осигурява твърде малка защита срещу инфекция с варианта Омикрон. Това показват резултатите от мащабно проучване на изследователски екип от Imperial College London, което подчертава важността на бустерните дози, посочва Economic.bg

Преболедуването на COVID вероятно предлага само 19% защита срещу новата мутация, показа проучването, чиито резултати са публикувани днес. Защитата е приблизително колкото от две дози на ваксините срещу COVID-19, като ефективността им срещу Омикрон според изследователите е около 20%.

Добавянето на бустерна доза обаче вдига драстично защитата, блокирайки приблизително между 55% и 80% от симптоматичните случаи.

Екипът от Imperial College London е анализирал всички случаи с COVID-19, потвърдени с PCR тест в Англия между 29 ноември и 11 декември, което прави изследването едно от най-обширните по отношение на възможността на Омикрон да избягва защитните сили на тялото. Резултатите са в съответствие с по-ранните притеснения, че варианта има способност да избягва защитата, изградена от преболедуване с предишни варианти на инфекция или ваксинация. Той също така се разпространява много по-бързо от по-ранните мутации на вируса.

Няма обаче научни доказателства, че случаите с Омикрон протичат по-леко, както се твърдеше досега въз основа на дела на хората с положителен тест, които са имали симптоми или са отишли ​​в болница.

„Много е рано“, каза пред Bloomberg Нийл Фъргюсън, професор в Imperial College, който участва в провеждането на изследването. Нарастващите хоспитализации на места като Манчестър и Лондон ще предоставят по-ясни доказателства, каза той.

Трябва да имаме данни в рамките на една седмица, за да направим по-категорична преценка за относителната тежест.“

В Южна Африка, която първа регистрира официално новия вариант на 25 ноември, властите заявиха днес, че процентът на хоспитализациите изглежда е по-нисък, отколкото по време на по-ранната вълна от Делта мутацията.

Европа се подготвя за пета вълна, задвижвана от Омикрон, дори когато интензивните отделения в много области все още са пълни с пациенти, болни от варианта Делта. Някои правителства вече налагат нови мерки, за да забавят поредната вълна и да спечелят време за засилване на ваксинационните кампании.

Друг открит въпрос е колко дълго ще издържи щитът, осигурен от третата бустерна доза срещу новия вариант. В най-лошия сценарий, с намаляване на ефикасността толкова бързо, колкото и след първите две дози, бустерите могат да предотвратят само четири пети от хоспитализациите до два месеца след прилагането им, показа второ проучване на Imperial College.

Поради това е важно да се мисли за дългосрочна стратегия, в идеалния случай с дози, които биха могли да работят срещу множество варианти, каза Азра Гани, професор в Imperial College, който ръководи това изследване.

Делът на регистрираните с Омикрон сред всички случаи на COVID-19 вероятно ще се удвоява на всеки два дни до 11 декември, каза екипът от Обединеното кралство, като изчислява, че всеки човек, заразен с варианта, го е предал на повече от трима други човека.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари