Преди да стъпите на зебра – махнете с ръка

0
Никъде в сега действащия Закон за движение по пътищата не е записано, че пешеходецът има право на предимство, пресичайки по пешеходна пътека
Никъде в сега действащия Закон за движение по пътищата не е записано, че пешеходецът има право на предимство, пресичайки по пешеходна пътека

Преди пешеходецът да стъпи на пешеходната пътека, трябва да се огледа, да прецени дали идва автомобил и непременно да даде знак, че възнамерява да пресече.

Никъде в сега действащия Закон за движение по пътищата не е записано, че пешеходецът има право на предимство, пресичайки по пешеходна пътека, категоричен е членът на Висшия адвокатски съвет Милен Ралчев, предаде Монитор.

Юристът смята, че по никакъв начин не трябва да бъдат толерирани пешеходци, които предприемат необмислено пресичане, мислейки си, че имат предимство на пешеходна пътека. Тя, по закон, само обозначава местата, на които той има регламентирано право да пресича, но не означава, че пешеходецът е с предимство пред останалите участници в движението.

Ралчев напомни, че ограничението на пешеходните пътеки на тип забра и други беше по стария, отменен през 1966 г. Закон за движение по пътищата , където императивно е било записано, че пешеходецът има право на предимство пред другите участници на движението. А в корелация с това негово право беше задължението на водача при приближаване на пешеходна пътека да се движи бавно, за да му даде записаното в закона предимство.

Такива принципи по действащия от 2000 година закон и правилник, няма. Водачите нямат задължение да се движат с друга скорост, различна от разрешената за градски условия при приближаване на пешеходни пътеки, но и няма норма, която да казва, че пешеходецът има право на предимство, напомни той. Единственото изключение, според Ралчев от гледна точка на закона, е по отношение на децата - с оглед на тяхната умствена, психическа зрялост и годност да възприемат адекватно заобикалящата ги среда и пътна обстановка.

Те представляват опасност за водачите дори, когато се намират на тротоара. По общото мнение на адвокатите сега действащият закон за движение по пътищата няма нужда от подобряване, заяви и председателят на ВАС Ралица Негенцова, която ръководи есенната национална адвокатска конференция, посветена на промените в Зaĸoнa зa aдвoĸaтypaтa и в Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт. По нейни данни в момента у нас има близо 13 500 правоспособни адвокати.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари