Преброиха 41 щъркела в община Русе

0
Събраните данни, са вписани в  полеви формуляри за белия щъркел съгласно Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие
Събраните данни, са вписани в полеви формуляри за белия щъркел съгласно Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие

Експертите на РИОСВ - Русе приключиха обходите по населените места в рамките на 7-то издание на Международно преброяване на белия щъркел. За територията на инспекцията е събрана информация за защитения вид  от всички населени места на 10 общини – Лозница, Цар Калоян, Ветово, Две могили, Иваново, Русе, Алфатар, Дулово, Кайнарджа и Силистра.

Установени са 142 гнезда и 238 млади екземпляра от вида бял щъркел. (Ciconia ciconia). Най-много гнезда са регистрирани в общините Дулово и Русе – съответно 46 и 41, а най-малко в Алфатар и Кайнарджа. Масово в гнездата са установени по 2 млади екземляра,  на места са отглеждани и по 4-5. Незначителен е броят на изоставените гнезда. Голяма част от тях са обезопасени чрез  изкуствени платформи.

Събраните данни, са вписани в  полеви формуляри за белия щъркел съгласно Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Те ще бъдат изпратени в Изпълнителна агенция по околната среда, кадето ще се обощят резултатите от преброяването за цялата страна. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари