Празнуваме Бабинден по стар стил

1
Прави се възстановка на раждане
Прави се възстановка на раждане Снимка: Facebook / Eлеонора Маринова

Прави се възстановка на раждане

На 21 януари изказваме благодарност на лекарите и акушерите, които посрещат в ръцете си новия живот, а също и на бабите и възрастните жени, които са помагали на родилките.

Празникът на гилдията, известен още като "Бабинден" е обявен официално за "Ден на родилната помощ” през 1951 година и става професионален празник на всички работещи в сферата на акушерството и гинекологията.

Оттогава 21 януари се отбелязва с особена тържественост и радост, а признателните пациенти поднасят цветя и подаръци на лекарите, помогнали за раждането на рожбите им.

На този ден празнуват и възрастните жени, които имат вече внуци и го припознават като свои, предава БНТ. В много краища на страната, особено в селата и малките градчета, те се събират заедно с внуците да го отпразнуват. Освен хапването и пийването, се правят и възстановки на някогашния "Бабинден", както и на раждане в традиционна обстановка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари