Празник на занаятите събра жителите на Караманово

3

По традиция празника се отбелязва на Петровден

След двегодишно прекъсване заради въведените противоепидемични мерки в страната в Караманово, община Ценово, отново беше възстановен Празникът на занаятите.

По традиция той се отбелязва в деня на равноапостолите Петър и Павел или както е популярен сред местното население – Петровден. В една от залите се събраха деца, млади и стари – все хора, които тачат и уважават българските обичаи и душевност. Организаторите на тържеството се бяха постарали да покажат, част от занаятите, които са съхранени в района и до ден днешен. Проучване сочи, че от известните досега 129 занаяти в селото все още са познати 57, като всеки от тях носи своята уникалност и самобитност.

Макар и много трудно в съвременните условия майстори продължават да търсят ученици, за да ги въведат в тайните на кацарството, плетачеството, тъкачеството, бъчварството и каменоделството и т.н. Всички те са пренесени от древността, но се съхраняват и развиват и в наши дни. За деня на българските занаяти беше подредена изложба от дърворезба, гоблени, шевици, носии и живописни творби. Най-силен притегателен център за съвременните домакини обаче се оказа щандът с кулинарни изкушения. Те можеха не само да дегустират, но и да обменят рецепти за изложените сладкиши.

„Такива празници ни обединяват и доказват, че селото ни е живо и по неоспорим начин доказва желанието си да се развива и да пребъде през годините. Чрез занаятите се изявява българската идентичност, която се е съхранила през вековете“, сподели в приветствието си кметът на населеното място Бисер Блажев. Сред гостите на празника бяха кметът на община Ценово д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев. Ученици от местното училище направиха драматизация на разказа „Серафим“ и се опитаха да въведат присъстващите в епохата от преди години.

Освен с положителни емоции и добро настроение празникът беше изпълнен с много изненади. Една след друга вървяха игрите, подготвени от НЧ „Светлина“ и пенсионерския клуб „Златни години“. Публиката горещо подкрепяше с аплодисменти своите фаворити. Във всички занимания беше заложен състезателен елемент, а победителите бяха поощрявани с награди. Участниците се пренесоха назад във времето, когато се организираха седенки, а участниците са изявявали своите способности. Жени демонстрираха как се навива гранче прежда на кълбо. Мъже показаха сръчността и уменията си да сглобят маса в умален размер. Изявиха се и сръчните домакини за плетене на шнур на една кука. А по-младите направиха опити за шиене на три копчета.

„До нови срещи“ с много усмивки и сърдечна прегръдка си пожелаха на изпроводяк всички участници в традиционния празник на занаятите в Караманово.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари