Празник на ябълката се състоя в село Екзарх Йосиф

3
Местните кулинарни майсторки бяха приготвили 33 различни ябълкови сладкиша
Местните кулинарни майсторки бяха приготвили 33 различни ябълкови сладкиша Видео: Русе Медиа

Местните кулинарни майсторки бяха приготвили 33 различни ябълкови сладкиша

17-ото издание на Празника на ябълката бе отбелязано днес в село Екзарх Йосиф, община Борово. По традиция събитието бе съчетано с откриването на нова придобивка за жителите и гостите на селото – светещ водопад край детската площадка. Гост и участник в церемонията бе кметът на Община Борово Валентин Панайотов, предава Русе Медиа.

Кметът на селото Илия Данев припомни, че за първи път Празникът на ябълката е отбелязан през 2006 г., като заслуга за това има проф. Атанас Митков. По него време на територията на с. Екзарх Йосиф са се отглеждани 12 сорта ябълки в един от най-големите разсадници – този на проф. Митков. Преди шест години проф. Атанас Митков е дарил 250 броя ябълкови дръвчета, които са засадени и се отглеждат днес в един от най-големите масиви на територията на селото. Тъй като Празникът на ябълката се е утвърдил в годините и е изменил облика на селото, затова от кметството са решили всяка година около празника да се прави някаква нова придобивка. След като по-рано тази година бе открит новият Зоо- и етно музей, сега е ред на водопада със светлини.

По случай Празника на ябълката пред читалището бяха подредени 27-те сорта ябълки, които се отглеждат в с. Екзарх Йосиф, както и продукти, произведени от ябълка. Местните кулинарни майсторки бяха приготвили 33 различни ябълкови сладкиша.

За присъстващите на празника имаше и музикална програма, която бе открита с едно необичайно изпълнение – на сцената излезе тригодишната Христомила Белоева, която изпя две детски песнички, аплодирана горещо от публиката. Последваха фолклорни изпълнения на местни и гостуващи формации, като специални гости бяха певиците Калина и Невена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Йоско
    Ами тя внучката изпяла песен, а на дядото павликенски капацитет кога ще му изпеят песента, че мандатът свърши?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари