Правителството поиска „помощ от приятел“ за протеста

0
Протестът бе разделен, най-вероятно предстои да бъде овладян, коментира социологът Елена Дариева
Протестът бе разделен, най-вероятно предстои да бъде овладян, коментира социологът Елена Дариева Снимка: БНР / Елена Тамакярска

Протестът бе разделен, най-вероятно предстои да бъде овладян, коментира социологът Елена Дариева

"Правителството определено се справи "с помощ от приятел". Справи се частично, доколкото блокадите по пътищата на страната се очаква частично да бъдат прекратени. Намаля вероятността протестът да прерасне в национална стачка, но остават локалните пътни блокади."

Такъв прочит направи на събитията около протеста на енергетиците направи в интервю за БНР социологът Елена Дариева от агенция "Насока".

Според нея са направили впечатление "колаборацията и интегритета, който демонстрираха трите формации", подкрепящи правителството. По думите ѝ "спойката се засилва".

"Политиката е игра на стъклени перли. Двама от играчите в тези 3 формации, които подкрепят кабинета, са с много по-голям опит в тази игра. Нямаше как да не направи впечатление активната роля на Делян Пеевски. Той се разпореждаше. Без всякакво съмнение е умение да пораждаш кризи, а после да ги разрешаваш. Протестът беше разцепен и това ще доведе до неговото затихване. Има политическа логика във всички тези действия", коментира Елена Дариева в предаването "Преди всички".

"Още от римско време е известна фразата "Разделяй и владей". Протестът бе разделен, най-вероятно предстои да бъде овладян", добави тя.

"Темите са супер значими – първата беше хляб, втората – ток", изрази мнение социологът във връзка с мащабните протести през последните седмици.

Дариева смята, че с оглед на заложените срокове за промени в Конституцията се мисли "за хоризонт минимум 3 месеца напред - продължава животът на кабинета и след местния вот".

"Виждам воля да бъде удържана стабилността на кабинета и макар и трудно, той да продължи да функционира."

Премиерът акад. Николай Денков е в трудна ситуация. Той многократно казва, че е готов да подаде оставка веднага, изтъкна тя. Според нея това говори за дискомфорт.

"Играта е многопластова, балансите са много крехки", каза още Елена Дариева относно отношенията между формациите в управлението и локалните им измерения преди местния вот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари