Правителството отпусна 10 милиона лева за техническа подготовка за еврото

0
За целта следва да се извършат дейности за гладкото и успешно преминаване от лева към евро
За целта следва да се извършат дейности за гладкото и успешно преминаване от лева към евро Снимка: БТА

За целта следва да се извършат дейности за гладкото и успешно преминаване от лева към евро

Със свое постановление служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, предаде БТА.

Средствата, които са в размер на 10 млн. лева, се осигуряват за финансово обезпечаване на процеса по техническата подготовка за въвеждането на еврото в страната ни, както и на комуникационните дейности, свързани с този процес.

Отпускането им е в контекста на изпълнението на решението на Народното събрание, прието на 27 октомври 2022 г., с което се задължава Министерският съвет, в координация с Българската народна банка, да ускори консултациите и преговорите с европейските институции за приемане на еврото от 1 януари 2024 г. За целта следва да се извършат дейности, свързани с предварителната техническа подготовка на страната за гладкото и успешно преминаване от лева към евро, както и за информирането на обществеността за процеса на присъединяване към еврозоната. С днешното постановление изпълнението на тези дейности се обезпечава с финансов ресурс.

Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2022 г.

На интернет страницата на Министерството на финансите могат да бъде открити Националния план за въвеждане на еврото, приет от Министерския съвет през май т.г., Комуникационна стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към еврозоната, както и Презентация за обществените нагласи за въвеждането на еврото в България и ползите от членството на страната ни в еврозоната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    плюс-минус
    Отпуснаха и 35 милиона за украинските мигранти - няма лошо, сред тях има много деца и възрастни болни хора, дават и оръжие на зеления, повишават своите си заплати, а за минималната заплата и над милион пенсионери с минимална пенсия от 470 лева - НИЩО! Пък ние, докато се наканим да приемем еврото и докато западните държави решат дали да ни приемат в Шенген, ЕС или ще се разпадне, или коренно ще се промени.
  • 5
    2
    сащ са сатанисти
    Българското общество категорично отхвърли еврото, както категорично отхвърли лъгъбътъ извращенията! Политиците в България са американски представители и нямат никаква връзка с българското общество, защото търсят обществото само по време на избори, през другото време ходят при Ердоган или да целуват краката на джо бидон! Но не са българи!
  • 5
    1
    123
    АНАТЕМА, УРОДИИИ !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари