Правителството одобри декларация за членството на Украйна в НАТО

0
Одобриха меморандум за сътрудничество в енергетиката
Одобриха меморандум за сътрудничество в енергетиката Снимка: Министерски съвет

Одобриха меморандум за сътрудничество в енергетиката

Проект на Съвместна декларация между Република България и Украйна за евроатлантическата интеграция на Украйна бе одобрен на днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В двустранна декларация се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата ѝ срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната й цялост, и по пътя й към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това.

България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи подкрепата си за членството на Украйна в НАТО, съгласно взетото решение от Срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., препотвърдено на следващи срещи на върха на Алианса, включително в Мадрид през юни 2022 г.”, посочиха от пресслужбата.

Проект на декларация на Народното събрание в подкрепа на членство на Украйна в НАТО е включен в програмата за работа на институцията тази седмица. Вчера проектът бе одобрен от парламентарната комисия по външна политика. Негови вносители са народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“.

На същото правителствено заседание бе одобрен и проект на меморандум за разбирателство между енергийните министерства на България и Украйна. Водещо при това засилено сътрудничество в енергийната област е принципа на взаимна изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни.

Основната цел на проекта на меморандум е да създаде основна рамка за задълбочаване на това сътрудничество. Документът изразява желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит в областта на използването и трансфера на знания и ноу-хау, свързани с по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Потенциалните сфери на сътрудничество са свързани с подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на съхранението на енергия, стартиране на интелигентни мрежи, насърчаване на цифровизацията, както и сътрудничество в областта на ядрената енергетиката. Съвместна работна група ще развие формите на сътрудничество в посочените области. Предвидено е действието на меморандума да бъде пет години, с възможност за автоматично подновяване за нови три години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    123
    Краварски К У Р О Л И З А Ч И ! БРАВО !!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари