Пръста ли ще ми режат, за да получа лекарства?

1
Здравните промени не свършват, а в последната година те са всеки ден, отношението в България към пациента е изключително грозно
Здравните промени не свършват, а в последната година те са всеки ден, отношението в България към пациента е изключително грозно Видео: БНТ

Болници, правозащитни организации и семейни лекари дават на съд медицинските стандарти, мотивите ще бъдат оповестени на пресконференция днес.

Адвокат Христина Николова, изпълнителен директор на Центъра за защита правата в здравеопазването, коментира в студиото на “Денят започва” по БНТ защо оспорват 14 стандарта.

Основно аргументите са за нарушена процедура по издаването на тези нормативни актове, тъй като нашето законодателство е създало едни императивни разпоредби, които задължават изпълнителните органи, когато издават техните актове, да спазват определена процедура – тази процедура не е спазена от Министерство на здравеопазването и съответно всички тези актове са порочни”, обясни тя.

Създаването на тези медицински стандарти е с цел да се повиши качеството на здравеопазването, подчерта адвокат Николова. Тя заяви, че от създаването и въвеждането на тези медицински стандарти качеството на здравеопазването е паднало изключително много, а НЗОК започва да има недостиг на средства.

Въвеждането на здравната карта е поредният нищожен акт от самото му създаване – за да породи правни действия един подзаконов акт трябва да бъде обнародван в Държавен вестник, уточни Христина Николова. Изясни, че чисто юридически се атакува самият административен акт, тъй като процедурата е приключила, той е приет, влязъл е в сила и действа от 2010 г.,  нямат друг начин да принудят изпълнителната власт да си върши работата, както ѝ е разписан законът, освен да се атакуват порочните актове, които тя издава.

Адвокат Николова посочи, че са създадени кухи изисквания, които би трябвало да гарантират качеството на предлаганата услуга, например – не е ясно защо решават, че 6 лекари в една специалност ще осигурят едно качество. Ако всички тези лекари са некадърни, как ще го гарантират това качество и дали един по-кадърен няма да осигури това качество?

Няма никаква обосновка – нито финансова, нито каквато и да е, каза адвокат Николова и посочи, че същото е с много други изисквания, които са въведени и на практика лечебните заведения се опитват по заобиколен начин да ги постигнат, само за да изпълнят тези критерии, което им позволява да сключат договор с касата. Има болници, които сключват договори с лекари, които не работят там, за да постигнат този стандарт, поясни тя.

Христина Николова коментира също, че не вижда кой пациент ще бъде принуден насила да си даде пръстовите отпечатъци – това е незаконосъобразно. Никъде не пише, че като си платим здравната вноска, трябва да си дадем след това пръстовите отпечатъци. Това са лични данни, което означава, че всички хора по аптеки и лечебни заведения трябва да са администратори на лични данни, поясни адвокатът.

Здравните промени не свършват, а в последната година те са всеки ден, отношението в България към пациента е изключително грозно, нехуманно отношение и даде примери в тази посока, не навсякъде, слава Богу, уточни адвокат Николова.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари