Пращат ни СМС за снимка с превишена скорост

9
Връчват ни електронен фиш на мейла или чрез работодател
Връчват ни електронен фиш на мейла или чрез работодател Снимка: МВР

Връчват ни електронен фиш на мейла или чрез работодател

Електронните фишове за превишена скорост ще може да бъдат връчвани и електронно. Освен това шофьорите ще получават и уведомления на мобилния си телефон или в електронната поща.

Шофьорите ще получават кратко текстово съобщение (СМС) на мобилния си телефон или уведомление на електронната поща, ако камера на пътната полиция ги снима с превишена скорост. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които са част от законодателните промени, съпътстващи внесения в парламента проект на бюджет за 2023 г., пише Труд.

В МВР ще направят база с данни за електронните пощи и телефони на шофьорите. Това ще става като при всяко издаване или подновяване на шофьорска книжка хората ще бъдат длъжни да посочват имейл и телефон за връзка.

Уведомлението чрез СМС или съобщение на електронната поща няма да става веднага, след като шофьорът бъде сниман в нарушение. Уведомленията ще се изпращат до три работни дни от датата, на която е издаден фишът, електронният фиш или наказателното постановление за нарушението. Важно е да се подчертае, че уведомлението чрез СМС на мобилния телефон ще има само информативен характер и няма да се счита за официално връчване на фиша или акта, след което започват да текат сроковете за плащане на глобата.

Самото връчване на електронни фишове и наказателни постановления, издадени от органите на МВР, ще може да става по четири различни начина, предвиждат промените. Първият начин е добре познат и в момента - с препоръчано писмо с обратна разписка чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга на постоянния адрес на нарушителя, съответно на адреса на управление на фирмата, ако колата е служебна. Вторият начин на връчване ще бъде чрез работодателя на нарушителя или служител във фирмата, натоварен да приема книжа. Третият вариант е лично срещу подпис. В този случай връчването ще може да става както от служители в пътната полиция, така и от други служители на МВР.

Четвъртият начин за връчване на фишове и актове ще бъде по електронен път. Това ще става чрез информационната система за сигурно електронно връчване като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги. За да бъде използван този вариант, хората трябва да са подали електронната си поща на администрацията и да са се съгласили да получават на нея официални съобщения. Фишове и глоби ще може да бъдат връчвани електронно и чрез Портала за електронни административни услуги на МВР, предвиждат промените. В Портала за електронни услуги на МВР хората могат да се регистрират, за да ползват електронни услуги. Там ще има и информация за невръчени електронни фишове или наказателни постановления. Ако човек влезе с профила си в Портала и погледне в рубриката за невръчени глоби, документите ще се считат за връчени, става ясно от новите текстове.

Ако човек откаже да получи наказателно постановление или електронен фиш, отказът ще се удостоверява с подписа и имената на човека, който извършва връчването, върху обратната разписка, съответно разписката към електронния фиш или наказателното постановление, и с подписа на един свидетел. Отказът на получателя няма да засяга редовността на връчването, тоест дори човек да откаже да вземе документа, сроковете за плащане ще започват да текат.

Органите на пътната полиция ще могат да връчват и отпечатан дигитален образ от автоматизирана информационна система на издадено наказателно постановление за нарушение. Това връчване ще стана като полицаят и шофьорът се подпишат върху документа. Ако шофьорът откаже да подпише, документът ще се смята за връчен при наличие на подпис на свидетел.

С промените в закона ще бъде дадена възможност шофьорите да плащат наложените с фишове глоби в намален размер. Ако нарушителят плати в 7-дневен срок от налагането на глоба с фиш, ще може да плати 80 на сто от размера є, гласят новите текстове. В момента шофьорите имат възможност да платят само 70% от наложени с електронен фиш глоби, ако внесат парите в 14-дневен срок. Промяната ще важи за наложени с хартиен фиш глоби за малки нарушения, установени на място, например при спиране за проверка на пътя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Емил Ценков
    И румънците и турците си карат както си искат.Да си ги глобяват а после ,да си идват ако искат с преводачи и адвокати , да се жалват.После ще карат по бавно и от нас.
  • 7
    2
    Ванеса
    А на турците как ще им връчват наказателтите постановления и как ще се събират глобите, Като никаде нищо не спазват в България.
  • 2
    1
    СтефанФарашев
    В някой страни ти ги взимат глобите директно от сметката. Това действа дисциплиниращо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари