Глобите за превишена скорост скачат сериозно

0
Сериозно повишаване на глобите за превишена скорост и промени в законодателството предлагат от „Пътна полиция“
Сериозно повишаване на глобите за превишена скорост и промени в законодателството предлагат от „Пътна полиция“

Сериозно повишаване на глобите за превишена скорост и промени в законодателството предлагат от „Пътна полиция“.

Към момента електронните фишове достигат трудно до нарушителите, поради което не могат да се предприемат последващия действия. Това заяви шефът на КАТ Бойко Рановски. По-солените санкции ще засегнат шофьорите, които превишават скоростта с повече от 30 км/ч.

Пътна полиция“ подготвя промени в законодателството, основно насочени към уязвимите и рискови участници в движението, неправоспособните водачи и завишаване на глобите за превишена скорост.

„Предлагаме да се увеличи глобата за нарушения, основно за превишаване на скоростта над 30 км/ч и нагоре. Глобата трябва да е драстична и всеки да знае, че като нарушава правилата, ще трябва да си понесе и санкцията“, каза шефът на „Пътна полицияБойко Рановски.

Той не уточни с колко трябва да се повиши глобата, акцентира на бързото достигане на фиша до нарушителя. „Предвиждат се и промени в законодателството, насочени към бързо достигане на глобата и връчване на нарушителя", каза Рановски. Той посочи, че от изпратените електронни шишове чрез пощенски услуги половината се връщат, тъй като получателите не са ненамерени.

Предлагат се и законодателни промени, според които ако след първото търсене на нарушителя на адреса той не бъде намерен, да може глобата да се оповестява публично в интернет и да се счита за „връчена“, каза шефът на „Пътна полиция".

Рановски уточни, че към момента, ако наказателното постановление не бъде връчено на нарушителя, то не влиза в сила. Той допълни още, че тази година се наблюдава увеличаване на броя на катастрофите по пътищата. В сравнение с миналата година през 2015 г. пътните произшествия са се увеличили със 149, жертвите с 26, а ранените – с 235 души.

От първия есенен ден стартира кампания с цел превенция „Шофирай отговорно и толерантно“. В хода й Пътна полиция ще извършва масови проверки по широкообхватен метод.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари