Пращат черепи от гробница в Стара Загора за изследване в БАН

0
До момента са открити 7 скелета, четири от тях са с издължени черепи
До момента са открити 7 скелета, четири от тях са с издължени черепи Снимка: БГНЕС

До момента са открити 7 скелета, четири от тях са с издължени черепи

Откритите удължени черепи в антична гробница в Стара Загора ще бъдат изпратени за изследване в Института по антропология към Българската академия на науките. Това съобщи директорът на Историческия музей Петър Калчев. Резултатите ще бъдат готови до 5 години и ще дадат ясна представа за находките, предаде БГНЕС.

Откритите в източния некропол на "Августа Траяна" удължени черепи са характерни за номадските племена от края на IV – началото на V век, разказа директорът на музея Петър Калчев.

Този обичай на номадските племена, осъществили Великото преселение на народите от централна Азия към вътрешността на Европа по това време, е бил възприет от част от местното население. Възможно е да е било признак за принадлежност към някаква прослойка или каста в късноантичното общество на Августа Траяна или да е бил възприет като мода. Издължаването на черепа от челото към темето е ставало с две лентови превръзки още в бебешка възраст, които са се носили до 1-2 -годишна възраст. Това, обаче не е пречило на развитието на мозъка. Такива находки не са характерни за Южна България, по-често подобно издължени черепи са откривани в северна и най-вече в североизточната част на страната

До момента са открити 7 скелета, четири от тях са с издължени черепи

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари