ПП иска пълна проверка на санитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево"

0
Това е единствената точка на граничния пункт, където отсъстват камери, каза Михал Камбарев
Това е единствената точка на граничния пункт, където отсъстват камери, каза Михал Камбарев Снимка: БГНЕС

ПП искат пълна проверка на санитарно-ветеринарния контрол на "Капитан Андреево" за последните 10 години

Това каза народният представител от "Продължаваме промяната" Михал Камбарев по време на брифинг в Народното събрание, предава Actualno

Стана ясно, че утре на редовно заседание на Комисията за превенция и противодействие на корупцията са поканени всички страни, които са взели отношение по този казус.

"Имаме сведения, че повече от 10 години на КПП "Капитан Андреево" е извършван системен подход към ограничаване на контрола на държавата, ветеринарния контрол и застрашаване на националната сигурност на България и целия ЕС. От началото на годината БАБХ е с ново ръководство и беше установено, че една частна фирма, на практика е монополизирала санитарно-ветеринарния контрол. Проверките показаха, че държавата е прехвърлила дефакто изцяло този контрол върху един частен субект, който е създал зона на безотчетност и липса на контрол. Санитарно-ветеринарния контрол е единствената точка на КПП "Капитан Андреево", където отсъстват камери."

По думите му това е място, откъдето хиляди ТИР-ове влизат от Турция. "Можем само да гадаем какво се контролира", заяви още Камбарев.

Той отчете, че в края на миналата седмица държавата е възстановила правомощията си върху тези процедури, като санитарно-ветеринарният контрол вече се извършва от инспекторите на БАБХ, както е по закон. "Свидетели сме на сериозен натиск и кампания срещу директора на БАБХ, зам.-министър на земеделието, народни представители, както и изпълнителната власт като цяло", каза още Камбарев.

"Ние от ПГ на ПП считаме, че трябва да бъдат предприети всички мерки, които ще позволят да се направи пълна и прозрачна проверка на случвалото се през последните 10 години на "Капитан Андреево", да установим истината за евтините турски домати, да установим има ли пропуски в контрола, да бъдат идентифицирани нарушенията и евентуалните престъпления", обяви още Камбарев.

Константин Бачийски заяви, че 10 години държавата не е имала волята. "В момента имаме управление, което има желание да покаже воля и да запуши този проблем, тази пробойна", каза депутатът от "Продължаваме промяната".

От своя страна Настимир Ананиев коментира, че говорим за загуба на публични средства за над 200 млн. лв. "Стъпките са предприети, правим точно това ,което сме обещали - борба с корупцията. Въпросът е, че отпорът е много голям, очакван, но това няма да ни спре", подчерта Ананиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари