ПП - ДБ внесе законопроект за повече прозрачност в обществените поръчки

0
Божидар Божанов е основен двигател за предвижданите промени
Божидар Божанов е основен двигател за предвижданите промени Снимка: Фейсбук

Божидар Божанов е основен двигател за предвижданите промени

“Продължаваме промяната - Демократична България” внесе законопроект за изменение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), чрез който да се постигне по-голяма прозрачност и по-добър контрол при изразходването на публични средства.

Със законопроекта се уреждат допълнителни изисквания за прозрачност, като данните от “Централизирана автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) ще се публикуват в отворен, машинно четим формат съгласно международен стандарт. Въвеждат се и изисквания за съхраняване и публикуване в структуриран вид на данни, които ще разширят възможностите за анализ на данните, съобщиха от пресцентъра на ДБ.

Разширява се задължението за публикуване на обявленията за всички сключени договори, попадащи в изключенията на ЗОП, с цел повишаване на прозрачността на възлагането.

Предвижда се и разкриване на принадлежност към държавна сигурност и разузнавателните служби на българската народна армия на лица, които пряко контролират изпълнители по обществени поръчки, спечелили поръчки за над половин милион лева на годишна база. Целта е допълнително осветляване на свързаностите около бившата Държавна сигурност и икономическия живот, захранван с публични средства.

Ако правителството ни не беше свалено след 7 месеца управление, много от законите, за които говорим в последната една година, вече щяха да са факт и нямаше да се налага да ги внасяме отново, за да придвижим отдавна обещавани реформи”, коментира народният представител Божидар Божанов, който е основен двигател за предвижданите промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Аз
    А какво ще правим с албанските електрокари, батериите и т.н.?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари