ПП-ДБ внасят свой проект за промени в Конституцията

0
Това обяви председателят на гражданското движение "Правосъдие за всеки" Велислав Величков
Това обяви председателят на гражданското движение "Правосъдие за всеки" Велислав Величков Снимка: Фейсбук

Това обяви председателят на гражданското движение "Правосъдие за всеки" Велислав Величков

Представители на инициативата „Правосъдие за всеки“ и на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) са обсъдили идеи за промени в Конституцията, бе съобщено след срещата им в парламента. Това, което разбрахме, е, че до края на тази парламентарна сесия, т.е. най-късно до 31 юли, ще бъде внесен проектът на ПП и ДБ, говорим за проект - техен, а не общ, заяви Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ пред журналисти след разговорите.

От ПП-ДБ не направиха коментар след срещата, информира БТА.

Велислав Величков каза, че другата седмица ще бъдат запознати с окончателните текстове от проекта на ПП-ДБ за промени в Конституцията преди внасянето му. Той посочи, че в този проект отпада ал. 2 на чл. 126 от Конституцията, т.е. някои функции на главния прокурор ще бъдат запазени, но надзорът за законност и методическото ръководство си отиват в този проект, което за нас е изключително важно, коментира Величков.

Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“ коментира, че така главният прокурор ще остане само главен прокурор на думи и няма да е същият какъвто е в момента. Величков добави, че главният прокурор няма да има реална власт, а методическите указания вероятно ще бъдат пренасочени към прокурорския съвет като цяло. При евентуално мнозинство на парламентарната квота в прокурорския съвет, едноличната власт на главния прокурор няма как да се прояви, защото просто няма да има мнозинство на прокурорите в този съвет, отбеляза той.

Велислав Величков каза, че са говорили и за разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два съвета – прокурорски и съдийски, за гарантираното мнозинство на съдии, избрани от съдии, в съдийския съвет, както и че в парламентарната квота ще има хора, които не са магистрати, а са от други юридически професии, които да осъществяват не само парламентарен, но и обществен контрол върху работата на избраните професионални квоти.

От „Правосъдие за всеки“ казаха, че са много добре запознати с проекта на ДПС за промени в Конституцията. Има добри неща и в проекта на ДПС, има и капани, които е добре да се видят, коментира Величков и даде пример с квалифицираните мнозинства за взимане на решения в двата съвета. Ако веднъж имаме мнозинство на съдии, избрани от съдии, но има квалифицирано мнозинство от две трети за взимане на решение, няма никаква полза от мнозинството на съдии, избрани от съдии, посочи той. „Трябва да могат да се взимат ефективно решения в съдийския съвет от съдиите, избрани от съдии. Парламентарната квота трябва да има обществен, контролиращ, но не и управляващ характер, в никакъв случай“, добави Величков.

Той коментира, че с много голям интерес биха се запознали и с идеите на ГЕРБ, но засега не им е известно да имат проект за промени в основния закон. Ще поканим всички, които имат проекти, през септември на една конференция да изяснят своите идеи, да видим къде са приликите и различията, каза Величков. За нас тази обществена дискусия е изключително важна, за да могат и съсловни, неправителствени, юридически организации и експерти да си кажат думата по всички проекти, за да се стигне до най-доброто, коментира той. Но най-важното е първата крачка да бъде направена, според нас тя малко се забави, но разбираме, че все пак преговорите, които са се водили, са били важни, каза Величков. За нас това беше важното, че в рамките на тази сесия, през юли месец ще бъде внесен проектът, допълни той.

Съгласно Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на Конституцията принадлежи на една четвърт от народните представители (60 депутати) и на президента. Предложението се разглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му. ПГ на ПП-ДБ има 63 народни представители в парламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Уестингхаус
    ОСВЕН ЧЕ, "Уестингхаус" Е ФАЛИРАЛА КОМПАНИЯ С ТОТАЛНИ ПРОВАЛИ В ЧЕХИЯ, ПОЛША И Украйна, ТЕЗИ АГРЕСИВНИ "експерти" НЯМАТ НИКАКЪВ ПРОФЕСИОНАЛНО-ТЕХНИЧЕСКИ КАПАЦИТЕТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ В ЕНЕРГЕТИКАТА, НО ИМАТ АМБИЦИЯТА ДА ПРИБЕРАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДУПЕДАВЦИ ПОНЕ ( Тридесет милиарда ЕВРО ИЛИ щ.долара ) ЗА ТАЗИ "УСЛУГА", КОЯТО СЛЕД ТОВА ЩЕ БЪДЕ ИЗПЛАЩАНА ОТ МИЗЕРНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, КОЙТО ИЗПЛАЩА МИЛИОНИ ЕВРА НАКАЗАТЕЛНИ ТАКСИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИТЕ СЪДИЛИЩА ЗА НЕПРАВОМЕРНИ ДЕЙСТВИЯ НА МУТРЕНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА Борисов, ИЗПЛАЩА ДЪЛГОВЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ СЪДИЛИЩА НА Борисовото МВР, ИЗПЛАЩА КРАЖБИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА ЗА "ЛИЧНИ КЪЩИ ЗА ГОСТИ" НА КРАДЦИ ОТ ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА, В ТОВА ЧИСЛО И ЦЯЛАТА РОДА НА Мустафа Карадайъ, ИЗПЛАЩА "УВЕЛИЧЕНИЕТО" НА КАПИТАЛА НА БАНКАТА НА "мутресата-банкерка", Петя Славова, ЗА ДА ИЗПЪЛНИ БЪЛГАРИЯ УСЛОВИЯТА ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА И ПРИЕМАНЕ НА ЕВРОТО ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА мошеника Димитър Радев, председател на Б Н Б, ИЗПЛАЩА ОТКРАДНАТИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА ЗА ГРАНИЧНАТА ОГРАДА, ИЗПЛАЩА ИЗТЕГЛЕНИТЕ МИЛИАРДИ ЕВРО ЗАЕМ ОТ ЛОНДОНСКИЯ ОФИС НА "Булбанк" ПРИ НЕЯСНИ УСЛОВИЯ, ЗАОБИКАЛЯЙКИ "ВАЛУТНИЯ БОРД", КАКТО И ИЗТЕГЛЕНИЯТ ПРЕДИ ТОВА ЗАЕМ ОТ Борисов, В РАЗМЕР НА ( 16 милиарда евро ), ИЗПЛАЩА ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИАРДИ ОТ УМИШЛЕНО ФАЛИРАНАТА БАНКА , "КТБ", КОИТО КРАЖБИ ОТ "ЧАСТНИ ДЪЛГОВЕ", БЯХА ТРАНСФОРМИРАНИ ОТ мошениците Борисов И Горанов В "ПУБЛИЧНИ РАЗХОДИ", ЗА ДА ГИ ИЗПЛАЩА НАРОДЪТ, КОЙТО ИЗПЛАЩА И ОТКРАДНАТИТЕ ( 80 милиона лева ) НА "ТОПЛОФИКАЦИЯ - СОФИЯ", КОИТО ЛИЧНО Борисов ПРЕМЕСТИ ОТ "ОБЩИНСКА БАНКА" В "КТБ", И СЛЕД ИЗЧЕЗВАНЕТО ИМ БЯХА ЗАВИШЕНИ СМЕТКИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ! ИЗПЛАЩА ДЪЛГОВЕТЕ НА "американските Марици", ДЪЛГОВЕТЕ ЗА "машините за пръстови отпечатъци" И "отровните ваксини", ЗАКУПЕНИ ЗА ДЕЦАТА НИ ОТ Турция, ДЕЛО НА Петър Москов, КАКТО И ОТКРАДНАТИТЕ ( Един милиард и половина евро ) ОТ "Здравната каса" И ХИЛЯДИ ДРУГИ КРАЖБИ НА ОВЛАСТЕНИТЕ КРАДЦИ !
  • 4
    1
    АЕЦ Белене?
    Вече започна да се избистря далаверата около двата реактора в Белене. На дъното стои известната американска компания Уестинг хаус. Те искат България да продаде на Украйна за 1,2 милиарда долара двата реактора, плюс два парогенератора и две помпи. Това е оборудване, което по пазарни цени струва десетки пъти по-скъпо. "Тези реактори и другото оборудване, не могат да бъдат монтирани в украинска АЕЦ" - това каза преди малко, българският ядрен специалист Янев, защото има пълна несъвместимост между построените площадки и тези реактори. Тогава остава въпросът, за какво е тази сделка? Вече не може да се скрие. Тези неща не са мои измишльотини и вече не може да се скрие какво казват специалисти, добре запознати с проблема. Аз просто ги цитирам. Уестинг хаус искат да направят огромен удар и с един куршум да убият няколко заека. - Първо, след като не могат да бъдат използвани от украинците, реакторите ще бъдат прибрани от американската компания. Тя няма да им ги плати, защото украинската държава имала дългове към Уестинг хаус. И тъй като няма с какво да си плати, ще им даде реакторите и другото оборудване. - Другият заек: реакторите ще бъдат платени на България с пари от европейски фондове, но парите се гласят да не отидат в българския бюджет, а целево да минат на сметка на АЕЦ Козлодуй и с тях българската централа да се издължи на Уестинг хаус. Просто гениално. Разбира се, че няколко процента от парите ще отидат в джобовете на "българските" политици, които ще осъществят тази далавера. А докато еврейските тарикати си прибират парите, българските избиратели, докарали тези престъпници на власт, ще трябва да се готвят за скок във 19 ти век. Да приготвят свещите. Защото след 5-6 години изтича срокът на пети и шести блок в Козлодуй, а те могат да бъдат заменени само с реакторите от Белене. - Третият, най-тлъст заек. Много е вероятно след тази далавера пак да бъдат сменени с реакторите от Белене, но не безплатно, като българска собственост, а ще ги купуваме от Уестинг хаус, но за около З0 милиарда. А, това вече не гениално, а супер гениално! Това само гениален еврейски мозък може да измисли. Особено, когато си има работа с балъци и продажници. Те си го заслужават..... но страда от тях цял един народ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари