ПП-ДБ обявиха проекта си за конституционни промени

2
Предлагат 24 май да е национален празник
Предлагат 24 май да е национален празник Видео: БНТ

Предлагат 24 май да е национален празник

"Продължаваме промяната-Демократична България" представят свой проект за конституционни промени, предава БНТ.

Сред предложенията е националният празник на България да се отбелязва на 24 май, като денят бъде преименуван на "Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата".

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обясни, че проектът е резултат от дългогодишни усилия на демократичната общност, а в последните месеци текстовете са обсъждани на различни нива и в парламента с ГЕРБ и ДПС.

"Става дума за законопроект, който третира три големи въпроса - ядрото е в необходимото преструктуриране на съдебната власт и модела на управление чрез разделянето на ВСС и ограничаването на безконтролната власт на главния прокурор".

Основните предложения, заложени в проекта са:

  • въвеждане на стандарт за конституирането на независимите регулаторни и контролни органи;
  • реформиране на института на служебните кабинети;
  • възможност на индивидуална конституционна жалба от всеки гражданин;
  • мандатност на кметовете на общини;
  • промяна на датата на националния празник - 24 май;
  • мандатът на главния прокурор да стане 5 години.

Премиерът Николай Денков посочи, че предложението за наименованието на празника е "Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата". Никой от другите официални празници няма да промени статута си, заяви Денков.

"Опитахме се да намерим празник, който обединява. 24 май е точно такъв, за да намерим още една причина да се чувстваме част от една общност. Друга особеност на 24 май е, че от една страна той носи чувството на гордост за това, което сме постигнали в исторически план. От друга страна е уникален, защото ни пренася от миналото към бъдещето. това е празник та българското слово, просвета, култура и кирилицата като духовно просвещение, което ние сме дали на света".

Христо Иванов обясни, че се обмисля промяна и на член 3 на Конституцията - "Официалният език в републиката е българският", като се добави - "позоваваме се на делото на светите братя Кирил и Методий"

"Това дава възможност да гледаме на българската държава не като стечение на обстоятелствата, а като кауза. За мен е радост, че можем да кажем това", посочи съпредседателят на ДБ.

Сега действащата Конституция беляза прехода от комунизъм към демокрация, отбеляза председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

"Неслучайно сега след предходни опити предлагаме основните текстове да бъдат в главата съдебна власт и начина, по който се управлява прокуратурата".

Убедени сме, че промените могат да бъдат извършени без свикването на Велико народно събрание, заяви правосъдният министър Атанас Славов.

"Опитали сме представим разпоредби, които отговарят на европейските стандарти за независимост на правосъдието и отчетността на прокуратурата и да са добре интегрирани в конституционния текст."

Разделяне на ВСС като орган за администриране единствено на съдиите. Той ще се състои от 15 членове, 8 - избрани пряко от съдии и парламентарна квота от 6 членове, които отново трябва да са юристи. Двамата председатели на ВКС и ВАС остават в съвета по право. Предлага се мандатът на ВСС да се намали от 5 на 4 години, а членовете, избрани от съдийската квота да имат възможност да изпълняват своите функции в нормалните съдилища.

Председателите на ВКС и ВАС да бъдат с изравнен статут с останалите съдии, а и президентът да няма право да издава указ за тяхното назначаване или освобождаване. Предлага се мандатът им намален от 7 на 5 години. Да няма пряка политическа намеса при назначаването на висшите ни магистрати

Предлага се мандатът на главния прокурор също да бъде намален от 7 на 5 години, като той стане административен ръководител и само в специфични случаи да участва в граждански и административни дела.

Христо Иванов посочи, че очаква от ГЕРБ да разработят текстове, свързани с инспектората на ВСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Други предложения?
    Решили 240 депутати да сменят Конституцията - да не забравят Байрама да включат за национален празник. Може също и циганския Банго Василе.
  • 8
    2
    Магнитски да го духа.
    И нищо срещу корупцията на управляващите - най-болната тема на обществото ни? Плюят ни отвсякъде заради корумпираната съдебна система в България. А те тръгнали нови празници да измислят.
  • 9
    1
    ...
    с "уникални проблеми" се потят нашите народни представители. в това време нищо мафиотско в държавата не е разклатено. народът оскотява, държавата стремително се свлича по дяволите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари