ПП-ДБ: Случаят "Даная" разкрива нуждата от реанимация на здравеопазването

2
Здравеопазването не трябва да е заложник на политическите процеси и договорки
Здравеопазването не трябва да е заложник на политическите процеси и договорки Снимка: Фондация Даная / Facebook

Време е да действаме решително в името на най-ценното - живота на децата ни, гласи позицията на коалицията

"Случаят "Даная" за пореден път разкрива нуждата от реанимация на системата на българското здравеопазване. Система, в която липсват кадри и стандарти за работа. Система, в която и лекари, и пациенти работят и се лекуват в ужасяващи условия и дълги години никой не е понасял отговорност за състоянието ѝ. От ПП-ДБ сме убедени, че е време за ревизия на медицинските стандарти и уверение, че лекарите и медицинските екипи ги спазват. Време е да действаме решително в името на най-ценното - живота на децата ни", заявиха от "Продължаваме промяната-Демократична България".

Депутатите от ПП-ДБ обещаха, че ще предприемат действия още тази седмица:

1. Ще поискат в Комисия по здравеопазване да бъдат изслушани представители на МЗ, Изпълнителна агенция по лекарствата, Изпълнителна агенция "Медицински надзор", НЗОК и експертните медицински съвети относно:

- Проследяване на доставката и приложението на лекарствени продукти от една болница на друга при спешни състояния;

- Навременната диагностика с ЯМР и скенер в извънболничната медицинска помощ на деца и правилата в НРД за медицинските дейности.

2. Ще поискат изслушване на координатора на експертния съвет по неврохирургия относно приложението на медицинския стандарт по Неврохирургия;

3. Ще внесат проект на решение за възлагане в срок от 14 дни министъра на здравеопазването да подготви доклад с експертните съвети за състоянието на медицинските стандарти.

"От бъдещия министър на здравеопазването ще изискаме да вземе ясна позиция относно състоянието и приложението на медицинските стандарти и протоколи за действие. Независимо от ротацията в правителството, ПГ на ПП-ДБ ще следим отблизо дейността на Министерството на здравеопазването и на Министерския съвет, както и на всички ръководители на болнични заведения, след датата 6-и март. Призоваваме прокуратурата и БЛС да работят с ускорени темпове и да предприемат мерки при установяване на допуснати закононарушения и нехуманно отношение и изказвания, несъвместими с лекарската професия", гласи позицията на ПП-ДБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ОПГ ГРОБ=ДПС=БКП
    Няма такава нужда, да омиргат бугарите! Важното е рушлямците и турците да им завземем територията!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари