ПП-ДБ се отчете за първите 30 дни управление

0
Какво свърши кабинетът Денков за месец управление
Какво свърши кабинетът Денков за месец управление Снимка: БГНЕС

Какво свърши кабинетът Денков за месец управление

„Какво свърши кабинетът Денков за първите 30 дни“, публикува днес на интернет страницата си „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

Правителството бе избрано от Народното събрание на 6 юни.

Един месец е недостатъчен период за равносметка и оценка на дадено правителство, но безпрецедентните времена изискват своите безпрецедентни равносметки. Този път разполагаме с кабинет, който е готов да се отчита регулярно. Само по себе си това е прецедент. Затова, докато следим процесите на прага на новия бюджет – нека проверим какво свърши кабинетът Денков за първите 30 дни“, се казва в публикацията.

Държавен бюджет и средства в хазната

По навик очакваме да сме на опашката в класациите за икономически растеж, но благодарение на политиката, заложена в бюджета, и енергийните помощи за бизнеса, България отчете ръст от 3,9% по Евростат, най-висок ръст на износа в целия Европейски съюз, вторият най-висок ръст на индустриалното производство в целия ЕС и най-висок ръст на заплатите в ЕС, пише в документа.

Вече можем да се похвалим и с положително бюджетно салдо от 0.2 млрд лв. То бе отчетено от Министерството на финансите към юни месец. Това означава излишък от около 0,1% от прогнозния Брутен вътрешен продукт за полугодието на тази година. Към края на май салдото изоставаше с 1,200 млрд. лв., а през юни бяха събрани 1,400 млрд. лв. повече приходи, отколкото бяха разходите, с което изоставането беше наваксано.

Междувременно МФ защити запазването на намалената ставка от 9% ДДС за туристическия бранш (за ресторантьори, кетъринг услуги и общата туристическа услуга) в проектобюджета до края на годината. Цената за това може да не се хареса първоначално на самия бранш, но изсветляването на сектора е заложено като приоритет.

Личи си ясно заявената посока към Европа. В Народното събрание вече е внесен проект на държавен бюджет с 3% дефицит, съгласно изискванията на еврозоната. Данъците няма да бъдат увеличени, не се планира и орязване на социалните плащания, а инвестиционната програма е буквално рекордна с предвидени над 8 млрд. лева за инфраструктурни проекти.

Въпреки сложната финансова ситуация е постигнато и увеличение в бюджета за образование и наука, което е с над 700 млн. лв. повече от средствата, отпуснати през предходната година. Важно е да се отбележи също, че средствата за образование и наука са с над 20 млн. повече от предложените средства в проекта на бюджет на служебния кабинет, въпреки огромната разлика в планирания дефицит.

Старт на реформата в съдебната власт

Въпросът с главния прокурор получи неочаквано развитие. Като председателстващ на пленума на Висшия съдебен съвет министърът на правосъдието Атанас Славов започна и изведе процедурата за предсрочно освобождаване на Иван Гешев, съгласно промените в Закона за съдебната власт. Министърът инициира изслушване на членове на ВСС, които се оплакаха от натиск след стартирането на процедурата по освобождаването на Гешев.

Отделно министър Славов оспори пред Върховния административен съд (ВАС) избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), като мотивите са, че решението е нищожно, алтернативно – незаконосъобразно. Той също така внесе точка във ВСС за спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор, която пленумът на ВСС подкрепи.

Визита на Володимир Зеленски в България

Закъснялата, но категорично заявена позиция в подкрепа на Украйна, също бе доста красноречива, отчита правителството. Посещението на Володимир Зеленски в България ни върна на картата на международната сцена.

Правителството одобри нов пакет военна помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание. Одобреният списък е съизмерим по обем с помощта от предишния пакет, отпуснат от служебното правителство с решение от 22 декември 2022 г.

Президентът Зеленски и премиерът акад. Денков подписаха в София двустранна политическа декларация в подкрепа на евроатлантическата интеграция на Украйна, когато това стане възможно /т.е. след края на военните действия/. Правителството е водено от националния интерес, според който подкрепата за Украйна в НАТО отдалечава опасностите от България.

Вторият подписан документ бе меморандум за сътрудничество в областта на енергетика. Проведе се и първата работна среща между българските и украинските експерти във връзка с възможността за продажба на оборудване, съхранявано на площадката на АЕЦ „Белене“, на Украйна.

Борба с нелегалната миграция и пътя към Шенген

По важния за целия Европейски съюз въпрос, свързан с външната му граница, която съвпада с границата на България, се водят целенасочени действия за борба с нелегалната миграция, отчита кабинетът. Започнаха многомащабни специализирани полицейски операции за залавяне на каналджии. За сравнение – само в периода 26 юни- 2 юли 2023 г. се отчита намаление с 29% в случаите и с 37% в броя на лицата, направили опит да преминат през държавната граница, спрямо предходната седмица.

По линия на Шенген кабинетът продължи активния политически диалог с ЕК, Испанското председателство и ДЧЕС с цел положително решение до края на настоящата година.

Природни бедствия и война по пътищата

Отпуснати са помощи в подкрепа на домакинствата, засегнати от наводненията в Северозападна България, посочват от правителството. Министерството на труда и социалната политика създаде организация пострадалите да получат еднократната помощ в спешен порядък, а над 135 000 литра питейна вода от Държавния резерв стигнаха до хората в най-засегнатите райони с нарушено водоснабдяване. Възложени са своевременни ремонтно-възстановителни дейности по републиканската пътна мрежа. Започна и закъснялото пръскане срещу комари в общините по поречието на Дунав.

Стартираха мащабни мерки срещу войната на пътищата. МРРБ ще ремонтира с приоритет участъците с най-голяма опасност от катастрофи, според картата на Агенцията за пътна безопасност. През септември ще бъдат обезопасени с колчета още три опасни участъка, след като превантивната мярка спомогна да няма нито една катастрофа на Кресненското дефиле цяла година.

Николай Денков защити българското розово масло

Що се отнася до опазване на националната ни гордост, министър-председателят категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични масла на заседание на Европейския съвет, се напомня в отчета.

На среща в централата на ЮНЕСКО пък България заяви готовност за изготвяне на план за опазване и управление на Несебър, който ще бъде първият, включващ и подводното наследство.

Туризъм и Черноморие

Спокойствието на плажуващите по Българското Черноморие е гарантирано с непрекъснато наблюдение на състоянието на водата след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна. Мониторингът се осъществява от Министерството на околната среда и водите и е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на летния сезон.

Бюлетините на МОСВ с ежедневните данни за безопасността на българските черноморски води се превърнаха в основен източник на информация за медиите и гражданите и допринесоха за намаляване на първоначалното напрежение и страх. На този етап възможността до България да стигнат замърсени води е нулева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари