Позиция на родителите на децата от СК по кану-каяк „Георги Демирев“

1
Родители изразяват възражението си относно осуетеното участие на картотекирани състезатели в Държавния шампионат
Родители изразяват възражението си относно осуетеното участие на картотекирани състезатели в Държавния шампионат Снимка: Русе Медиа

Родители изразяват възражението си относно осуетеното участие на картотекирани състезатели в Държавния шампионат 

Родителите на децата от СК по кану-каяк „Георги Демирев“- Русе реагираха на създалата се ситуацията в клуба, при която вчера в своя позиция председателят на клуба Цвета Демирева обяви, че няма да финансира участието на децата в Държавния шампионат, пише Русе МедиаРодителите са изпратили възражението си относно осуетеното участие на картотекирани състезатели в първенството до кмета на Русе Пенчо Милков, до Българска федерация по кану-каяк, до Спортно училище-Русе, до председателя на СККК „Георги Демирев“ Цвета Демирева, до председателя на ПК по младежта и спорта Елисавета Досева и до гражданите на Русе. Публикуваме тяхната позиция:

Когато един родител реши да запише детето си в Спортното училище да тренира определен спорт, той не знае, че ще бъде член на спортен клуб, той взема това решение на база спорт и треньорите, които се занимават в този спорт. За нас, родителит,е името на клуба не значи нищо, за нас са важни треньорите, които възпитават и изграждат нашите деца.

Комуникацията ни с треньорите Ева Пашева и Маринела Цонева винаги е вървяла гладко и редовно, затова ние изградихме взаимно доверие помежду си. Тези треньори са целодневно с нашите деца, те са повече време с тях, отколкото с нас, родителите, те се грижат както за физическото, така и за образователното им развитие, защото ежедневно контактуват и с учителите в училището.

Нещата вървяха спокойно, децата бяха щастливи и се подготвяха за поредното си състезание – Държавния индивидуален шампионат, като има и състезатели на клуба, които трябваше да се явят на селекция за националния отбор. Всичко беше така до 12.07.2022г., когато бяхме уведомени, че треньорите на клуба са освободени от работа и от следващия ден нямат достъп до базата. Информацията за това получихме от треньорите, а не от ръководството на клуба, като не беше ясно на следващия ден кой ще тренира състезателите на клуба. Понеже ние сме се доверили на треньорския състав, а не на ръководители, които почти никой не е виждал и не познава, ние – родители и състезатели, единодушно и без никакъв натиск взехме решение да подкрепим треньорите, още повече, че не ни бяха представени нови треньори, а няма как нашите деца да тренират сами, защото са непълнолетни, а и как един състезател да се подготвя сам.

На 13.07.2022г. със съдействието на кмета на Община Русе Г- н Пенчо Милков беше проведена среща между нас и Г – жа Цвета Демирева, на която ние имахме възможност да зададем въпроси, но отговори относно треньорския състав и бъдещето на клуба не получихме. Обяснено ни беше, че тя не може и не желае да работи с Ева Пашева и Маринела Цонева, за техни междуличностни конфликти, за финансирането на клуба, а най – същественото и важно за нас е – кой ще се грижи за нашите деца, не получи отговор. До този момент ние не подозирахме за напрежението между треньорския състав и председателя на клуба, а и това не е наша работа. Единствено позитивно от целия разговор беше, че базата на клуба ще бъде отворена и състезателите, картотекирани в този клуб ще могат да тренират до Държавния индивидуален шампионат. Децата се върнаха да тренират, но бяха посрещнати с охрана и видеонаблюдение, притеснявани, следени и потискани от напълно непознати за тях хора. Въпреки това те тренираха. Докато последната седмица автобусът на спортното училище, с който децата пътуват до гребната база и на който му предстоеше пътуване до гр. Пловдив за Държавния индивидуален шампионат, беше счупен и родители на деца от клуба, със собствени автомобили и на свои разноски, превозваха децата до Николово, за да проведат своите тренировки.

През цялото това време председателката на клуба Цвета Демирева не се интересуваше какво костваше на треньорите и родителите да осъществяват тренировъчния процес с цел участването в Държавния индивидуален шампионат.

Г- жа Демирева бе поканена чрез телефонен разговор от нас, родителите, на 30.07.2022г. на гребната база в местност Липник, за да изговорим предстоящото пътуване, препятствието – счупения автобус, и организацията относно Държавния индивидуален шампионат. Нейният отговор беше категорично НЕ, няма да дойда.

Тази беше и причината в събота децата да вземат греблата, защото не знаехме с какво ще пътуват и се уговаряхме дори и ние като родители, ако се наложи, да ги закараме до Пловдив. Просто желанието ни беше да улесним подготовката за пътуването. По същата причина бяха взети и триката, защото те трябва най – малкото да се изперат, преди състезателите да ги облекат.

Относно купите в който сме обвинявани, че са откраднати – родителите взехме решение да ги вземем и сложим в Спортното училище на стената на славата, да може децата да ги виждат и да се радват.

Относно микробуса на спортния клуб в 10.00ч. на 01.08.2022г. г-жа Ева Пашева пред нас, родителите, поиска да се изготви приемно- предавателен протокол, за да предаде ключовете на служители от фирмата на Цвета Демирева, но те не само, че отказаха, а я записваха и нападаха.

На 01.08.2022г. ние имахме желание да върнем греблата, но базата на клуба е заключена и ние нямаме достъп до нея. Искаме да уверим всички, че тези гребла са надлежно съхранявани и ние и нашите деца не сме крадци. Мислим, че ако г– жа Цвета Демирева искаше тези състезатели да отидат на състезание, можеше да осигури охрана на лодките, както е написан и изпратен мейл в петък вечерта от треньорите, а не да ги предава с приемно – предавателен протокол на Ева Пашева, която няма физическата възможност да ги пази пет дни денонощно. Тези деца са картотекирани в СККК” Георги Демирев”и като председател на клуба е длъжна да се погрижи те да пътуват безопасно и да се състезават.

Ева Пашева може да отиде и като придружител, а може и да не отиде, защото тя няма договорни отношения с този клуб и не носи друга отговорност, освен морална към състезателите на СККК „Георги Демирев“.

Г- жа Демирева, а и медиите, които искат и пускат нейните статии, може да отидат в Спортното училище и да поискат от Директора подадените декларации от нас ,родителите , че ние поверяваме отговорността за опазване живота на нашите деца на треньорите Цонева и Пашева за Държавния индивидуален шампионат.

Всичкото това публично говорене, всичките медийни изяви, всичките усилия, които родители и състезатели полагаме, са в защита не само на вече бившите треньори на клуба, а и на нашите деца, които трябва да знаят, че не може някой, заради лични интереси и накърнена гордост, да се подиграва с тях и да ги подмята. Те не са стока, не са инвестиция или инвентар на някой спортен клуб, а са хора с достойнство и чест, и техният хъс за успехи не може да се използва за четкане на нечие его.

Това е и причината да инициираме и създаването на новия клуб, съдействие за което получихме от Ева Пашева, след наша молба, защото Тя е човекът, на когото имаме доверие и искаме тя да тренира нашите деца! Ако г–жа Цвета Демирева желаеше тези деца да останат в нейния клуб, най – малкото щеше да прояви минимален интерес поне да се запознае с тях (много от децата не са я виждали), да покаже желание за контакт с родителите им или да прояви поне минимален интерес към клуба, не като досадна инвестиция, а като един жив организъм, който се стреми към покоряване на нови върхове, да участва в това покоряване, пък дори само с морална подкрепа и елементарно уважение. Това е причината всички – и родители, и състезатели да сме обединени, не под натиск от Ева Пашева, а от обида от страна на Цвета Демирева. Това е и причината да стоим плътно до нашите треньори, защото те са хората, които ние познаваме, на които ежедневно поверяваме живота на най – милото ни – нашите деца, защото те с лицата и авторитета си застават всеки ден пред нас и защото са доказали, че са Човеци с голямо „Ч“. Нас като родители не ни интересува каква кореспонденция се води между Цвета Демирева и Ева Пашева, а и нямаме достъп до нея, нас ни интересува развитието на нашите деца. Не мислим, че е правилно на 01.08.2022г, сутринта в 10.00 ч., децата, събирайки се за тренировка, да станат свидетели на нападките от служители на г-жа Демирева за предаването на ключовете на буса без приемно – предавателен протокол и Пашева да е заплашвана с полицейска проверка.

Това са деца на възраст от 12 до 18 години и тази гледка как нападат възпитателя и треньора им се отразяват на психическото им състояние. Пак повтаряме, това, че нашите деца страдат, подложени са на психическо напрежение, несигурни са и тяхната мечта – медал от ДИШ, или участие в националния отбор, е прекършена – това е натискът, който ни води в нашата борба, и то упражнен от Цвета Демирева, а не бълнуваните от нея амбиции на Ева Пашева.

Мислим, че обществеността трябва да е запозната изцяло с този казус, за да може да има обективно мнение по този проблем. Сигурно ще има хора, които няма да ни подкрепят, но сме сигурни, че ще има и достатъчно хора, които ще заемат нашата позиция. Нашата борба е в името не само на нашите деца, а и в името на всички деца, които трябва да растат сигурни и защитени. На фона на всички вредни изкушения, които се предлагат от всеки ъгъл на децата, спортното училище и всеки един спортен клуб е оазис на спокойствие, осигуряващ здраве и правилно развитие на децата и всеки родител е длъжен да го защитава!

С Уважение: Родителите

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    спорт
    Още ли си записват хората в спортното за да ги храни държавата безплатно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари