Позиция на прокурорите и съдебните служители от Русе

1

Прокурорите и съдебните служители от прокуратурата в Русе се обявиха против протестите срещу избора на Главен прокурор.

Русенските магистрати изразяват категорично несъгласие с опитите за оказване на натиск над членовете на ВСС и определиха протестите като нарушаване на обществения ред.

"До Пленума На Висш съдебен съвет На Република България 

УВАЖАЕМИ Г-ДА, 

По повод откритата с Решение на Пленума на ВСС по Протокол N 16 от 15.07.2019г. на основание чл. 173, ал. 1 от ЗСВ процедура за избор на Главен прокурор, заявяваме следната позиция

Прокурорите и съдебните служители от Окръжна прокуратура - Русе и Районна прокуратура - Русе изразяват категорично несъгласие с опитите за оказване на натиск над членовете на ВСС при вземането на решение за избор на Главен прокурор, чрез организирани улични протести и нарушаване на обществения ред. Процедурата за избор на Главен прокурор е регламентирана в Конституцията и Закона за съдебната власт и Пленумът на ВСС е единственият легитимен орган, който може да извърши този избор. Членовете му трябва да имат възможност да изразят своята воля по вътрешно убеждение, без да бъдат подлагани на натиск, посредством организирани улични протести и скандирания срещу кандидатите. Възприемаме подобно поведение като недопустимо вмешателство в работата на съдебната власт и смятаме, че то не трябва да влияе на решенията на ВСС. "

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари