Пожарната и телефон 112 вече няма да част от МВР

2
Създава се Държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112“
Създава се Държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112“ Снимка: БГНЕС

Създава се Държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112“

Екип от юристи и експерти изготви анализ на дейността на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Дирекция „Национална система 112“ и приключи работата по изготвянето на Проект на Закон за Държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112“ , съобщиха от Министерството на вътрешните работи. 

Проектът урежда правилата за функционирането и дейността на Държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112“, статута на нейните служители и правомощията на органите й.

"Дейността по осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации, е значителна по мащаб и обем и към момента е обединена в рамките на едно ведомство с друга значителна дейност – тази по защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност и опазване на обществения ред. При осъществяване на основната си дейност по осигуряване на непрекъснат, бърз и безплатен достъп до службите за спешно реагиране за получаване на помощ при спешни случаи, ДНС 112 си взаимодейства с административни структури, голяма част от които са извън МВР", се казва в доклада.

За целта се предлага да бъде създадена Държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112“. Държавната агенция ще е администрация на пряко подчинение на Министерския съвет за разработването и осъществяването на политиката „Пожарна безопасност и защита на населението и осигуряване на непрекъснат, бърз и безплатен достъп до службите за спешно реагиране за получаване на помощ при спешни случаи“.

"По този начин се осигурява възможност Министерският съвет пряко да наблюдава и да въздейства на провежданите политики за намаляване на риска от бедствия от страна на съответните компетентни органи", сочат мотивите на специалистите.

Очаква се със създаването на държавната агенция ще се повиши ефективността на изпълняваните функции, ще се осигури самостоятелност в осъществяването на дейността и на управлението на финансовия, материалния и административния ресурс на структурата. Същевременно това ще позволи МВР да се фокусира изцяло върху дейността на полицейските органи за защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност и опазване на обществения ред. Численият състав на министерството ще бъде намален, което ще позволи по-ефективно управление и осигуряване на дейността.

Проектът на закона ще бъде предоставен на всички заинтересовани страни за обсъждане, след което предстои процедура по придвижването му към законодателния орган, се посочва още в прессъобщението на МВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари