Повторното разглеждане на делото за смъртта на Алекс от Бяла

0
Случаят нашумя след поредица протести срещу намалената присъда на убиеца му от 20 на 3 години затвор
Случаят нашумя след поредица протести срещу намалената присъда на убиеца му от 20 на 3 години затвор Снимка: Русе Медиа / Архив

Великотърновският апелативен съд насрочи за 9 декември повторното разглеждане на делото за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла, съобщиха от пресцентъра на съдебната палата.

Случаят нашумя след поредица протести срещу намалената присъда на убиеца му от 20 на 3 години затвор.

Първоначално Окръжният съд в Русе призна подсъдимия Валентин М. за виновен, че на 08.07.2017 г., в гр. Бяла, умишлено умъртвил Алекс А. по хулигански подбуди и смъртта настъпила на 15.07.2017 г. в УМБАЛ – Русе АД. Магистратите дадоха за деянието 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Адвокатът на подсъдимия обжалва и делото стигна във Велико Търново. Със свое решение от 4 юни 2019 г., въззивният съд измени присъдата, като преквалифицира деянието на подсъдимия от убийство по хулигански подбуди в причинена смърт по непредпазливост, в следствие на умишлено нанесена лека телесна повреда. Така наказанието бе драстично намалено до 3 години затвор.

Срещу решението на Апелативен съд – Велико Търново са били подадени касационен протест от АП-Велико Търново и жалби от частните обвинители, на основание на което делото е изпратено за разлеждане във Върховния касационен съд. Последната инстанция отмени решението на Апелативен съд – Велико Търново и върна делото за ново разглеждане от друг състав от стадия на разпоредителното заседание.

На това основание, във ВТАС е образувано ВНОХД 305/2019 г., и след извършено разпределение на случаен принцип, посредством Централизираната система за разпределение на делата, за докладчик по делото е определен съдия Красен Георгиев.“.

Съгласно дадените от Върховния касационен съд указания, съставът на въззивния съд е назначил комплексна допълнителна съдебно-медицинска експертиза, с участието на съдебни медици и физик, уточняват от пресцентъра на институцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари