Повишават се минималният и максималният размери на осигурителните доходи

1
Какво променя това?
Какво променя това? Снимка: Dunavmost

Какво променя това?

С бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година се повишават минималният и максималният размери на осигурителните доходи, предава БНР.

Осигурителните вноски за пенсии, болест и майчинство вече се ще се правят върху минимум 933 лева, колкото е и минималната заплата от днес. С 350 лева се повишава и максималният осигурителен доход, който вече е 3 750 лв. Пенсиите отпуснати до края на миналата година ще се осъвременят, но чак от първи юли по швейцарското правило с 11%.

Така минималната за стаж и възраст ще е 580 лева, до тогава тя се запазва на сегашния си размер от 523 лева. Също от юли около 670 000 пенсионери ще получават и по висок размер вдовишка добавка от пенсията на починал съпруг или съпруга, процента вече ще е 30 на сто, при 26.5 към момента. Промяна има и за обезщетенията за боледуване, те влизат в сила от днес. Работодателят ще плаща само първите два дни от боледуването, при първи три, до вчера. Това ще повиши размерите на обезщетенията, тъй като това което плаща НОИ е с 10 процентни пункта по-високо, от това, което начислява бизнесът.

Повишава се също максималният размер на дневното обезщетение за безработица, от досегашните 85 лева, то вече ще е малко над 107 лева. Тази промяна облагодетелства хората, които са получавали високи доходи преди да останат без работа. Без промяна остава минималният размер на дневното обезщетение за безработица, то е 18 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари