Повишават ефективността на радиолокационното разузнаване

0

Със сменена дограма и ремонтиран покрив формирование на РТВ посреща 70-годишнината си.

Не е шега, а самата реалност. На 1 април и в местността „Майтапа” в изпълнение на Разпореждане №73 на командващия ПВО през далечната 1952 г. към 3-ти полк Въздушно наблюдение, оповестяване и свръзка (ВНОС) като 11-и радиотехнически пост се създава в. ф. 32720 – РТВ (Радиотехнически войски). Вече седемдесет години то функционира за най-ефективно използване на силите и средствата за противовъздушната отбрана (ПВО) на страната, пише Красимир Митов.

Командирът на поделението майор Петър Петров със задоволство споделя, че през годините усилията на личния състав от РТВ са били насочени към изучаването и овладяването на постъпващата на въоръжение нова техника, повишаване на професионалната квалификация, носенето на ежедневно бойно дежурство и подобряване в битово отношение на войсковия район. Майор Петър Петров е роден през 1976 г. в гр. Велики Преслав. През 1994 г. постъпва като курсант във Висшето военно училище за артилерия и ПВО (ВВУАПВО) „Панайот Волов” – Шумен, което завършва успешно през 1999 г. по специалността „Радиотехнически войски”. Командир на поделението е от 2016 г. Задачите, които решаваме, казва майор Петров, са преди всичко свързани с осигуряване на безопасността на въздушното пространство на страната. За поддържане на боеспособността на личния състав ежегодно провеждаме тактически учения за професионалното усъвършенстване на военнослужещите. В напрегнатото ежедневие с неуморен труд даваме нашия принос за въвеждане на новата техника, която способства за подобряване на качеството на радиолокационното разузнаване.

През 2000 г. започна и модернизацията на съществуващите образци радиолокационна техника. На тяхна база са разработени и приети на въоръжение нови системи. Проведени са изпитания и за тяхната цифровизация. Въвеждането им в експлоатация повиши ефективността на радиолокационното разузнаване и даде възможност за обработка и предаване на информацията в реално време, като с особено значение е системата за опознаване „свой–чужд”. Наша основна задача и сега си остава осигуряването на полетите на 12-а авиобаза в Долна Митрополия. Трябва да отбележа, че ежедневно 24 ч през цялата седмица ние носим реално бойно дежурство, затова с гордост заявявам, че вече 70 години с остър поглед гледат очите на България. С чувство на достойно изпълнен дълг към Родината са и военнослужещите, участвали в международни мироопазващи мисии зад граница.

Заместник-командирът на формированието капитан Костадин Аврамов е роден в гр. Гоце Делчев през 1976 г. и е завършил също ВВУАПВО „Панайот Волов” в Шумен през 2000 г. „Наред с всички задачи по осигуряване на бойното дежурство се стремим постоянно да подобряваме и битовите условия на живот и работа в района с общите усилия на колегите старши лейтенант Антонио Георгиев, офицерски кандидат Светлозар Траянов и офицерски кандидат Данислав Иванов, казва капитан Аврамов. – Успяхме да сменим дограмата на помещенията, ремонтирахме покрива и направихме нов водопровод. През последните две години въпреки ограниченията от COVID-19 и взетите противоепидемични мерки решихме редица проблеми, но остана един, особено важен за нас, с който сами няма да можем да се справим. Това е пътят, който води до поделението, а той се нуждае от ремонт, но това зависи само и единствено от община Плевен. Когато извеждаме техниката за тактическо учение, минавайки тези 600 м, винаги се молим да нямаме повреди по ходовата част на автомобилите. За решаването на проблема ще разчитаме и на помощта на областния управител на Плевен.”

Капитан Йордан Иванов е командир на радиолокационна система за разузнаване и наблюдение. Отдаден е изцяло на своята професия, защото е убеден, че в настоящия момент взаимозаменяемостта на длъжностите в армията решава редица основни проблеми за постигане на професионално израстване в кариерата. Сержант Тони Найденов със своята радиорелейна станция винаги осигурява безупречна свръзка за решаване на поставените задачи.

Майор Петров каза, че по време на тържественото честване на 70-годишния юбилей ще осигурят среща на поколенията в гарнизонния Военен клуб в Плевен с награждаване на заслужили военнослужещи, цивилни служители и ветерани, а празникът ще завърши с тържествен концерт.

От автора: На тръгване от поделението не се стърпях и направих снимка на пътя, който води към портала, а той повече приличаше на лунен пейзаж и следите, оставени по снега от колите, ми напомняха на следите от целите, оставени по мониторите на радиолокационната система…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари