Повечето танкове "Леопард-2" в Украйна излязоха от строя

3
Опитите за ремонт са довели само до още повече повреди
Опитите за ремонт са довели само до още повече повреди Снимка: AP Photo / Martin Meissner

Опитите за ремонт са довели само до още повече повреди

Повечето танкове "Леопард-2", доставени на Киев от Германия, междувременно са повредени и се нуждаят от ремонт, преди да се върнат на бойното поле. Резервни части за тях обаче липсват.

От общо 18 танка "Леопард-2А6", доставени от Германия на Украйна, само малка част са останали боеспособни. На този фон експертът по военния бюджет на Зелената партия Себастиан Шефер призова да бъдат взети спешни мерки за ремонтирането на бойните машини. "За съжаление констатираме, че само една малка част от доставените на Украйна танкове остават годни за бой. Ремонтите отнемат много време, тъй като ремонтният завод в Литва не разполага с достатъчно компоненти", е цитиран от агенциа ДПА Шефер. В този смисъл той е изпратил писмо до оръжейните концерни "Райнметал" и "Краус-Мафай Вегман", пише Дойче Веле.

Заедно с германския министър на отбраната Борис Писториус, Шефер посети преди коледните празници завода в Литва. В своето послание експертът на Зелените уверява, че се наебходими спешни мерки за осигуряването на необходимите резервни части.

Проблеми с ремонта на танковете

Опитите на украинската армия сама да ремонтира танковете "Леопард" са довели само до още повече повреди. Сега Себастиан Шефер предлага да се проучи как да се реши този проблем - например чрез подобряване на обучението на механиците или осигуряването на условия за ремонтиране на танковете в самата Украйна.

След дълго колебание през март 2023 година германското правителство предаде на Украйна 18 танка "Леопард-2" от наличностите на Бундесвера. Бронираната техника беше предоставена на Киев в рамките на програмата за подпомагане на Киев срещу руската агресия. В резултат на интензивното им използване на фронта почти всички от предоставените на Киев германски танкове са или повредени, или достатъчно износени, за да продължат да участват в бойните действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    До 1
    Ееее,друго си е най новия танк "АРМАТА" от парада на Червения площад на буксир...
  • 4
    1
    Пет,р
    Ами те тия консерви са много яки просто швабите са в грешка
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари