Повечето българи не са доволни от отговора на войната в Украйна

0
Близо 60% от българите не одобряват действията на правителството в София
Близо 60% от българите не одобряват действията на правителството в София Снимка: iStock

Близо 60% от българите не одобряват действията на правителството в София

Общо 57 на сто в ЕС и 47 на сто от хората в България са доволни от европейския отговор на войната в Украйна, сочат данни от проучване, представено днес от Европейската комисия.

Мнозинството от българите (59 на сто) не одобрява действията на правителството в София в тази посока, показва проучването, извършено между 18 юни и 11 юли. Мнозинството от участниците са изразили опасения, че войната ще доведе до лоши икономически последици.

Състоянието на националната икономика се определя като лошо от 64 на сто от участниците в ЕС и 84 на сто от българите. Икономическото състояние на семейството се оценява като лошо от 28 на сто в ЕС и 47 на сто у нас. Следващата година ще бъде по-лоша, според 53 на сто в ЕС (повишение с 22 на сто) и 44 на сто в България (повишение с осем процента).

Според българите най-важните задачи пред ЕС са свързани с международната обстановка (34 на сто), високите цени (31 на сто) и доставките на енергия (26 на сто). В останалата част от ЕС най-голяма тревога будят високите цени (34 на сто), енергийните доставки и международната обстановка (по 28 на сто).

В България и в останалата част от ЕС доверието в общностните институции е 49 на сто, докато неодобрението у нас е 36 на сто, а в останалите страни - 43 на сто. В националните правителства в ЕС доверието е 34 на сто, а у нас - 19 процента.

При оценките за ЕС в България се отчита положително отношение от 51 на сто от участниците, докато в останалите страни подкрепата е 47 на сто. Противниците на ЕС у нас са 19 на сто, а в останалата част от Общността - 16 на сто.

Българите са по-малко склонни от останалите европейци за общи политики в областите на отбраната, енергетиката и международните отношения. Общия подход по тези въпроси у нас намира подкрепа съответно от 64, 55 и 56 на сто, докато сред останалите в ЕС тя е съответно 77, 75 и 70 на сто, показва проучването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    8
    до 7
    Да ти имам правописа!:) Май българският език не ти е роден, дано поне баща ти не е куче, че по катуните какво ли не се случва.:))))
  • -1
    7
    До 2
    Адмирации за коментара!Повдигнахте ми настроението,за разлика от останалите,отчаени путинофили,блянуващи за победата над Украйна.
  • 3
    6
    до 5
    А ти защо не бягаш да защитаваш Украйна или поне на запад, че да си бършеш задника с тоалетна хартия за многократна употреба и да ти обясняват, как няма смисъл да се къпеш всеки ден, защото не можеш да си го позволиш?:) Херо ханъм добре е заложила на идиотите, ама ти си уникален дебил, бе Хасане!:)
  • -2
    5
    Bonkerz
    Що не бягате към просперираща и свободна Рассия, ами пишете заядливи абсурдизми на поразия? Колкото и проблеми да има Европа, пак е 100 пъти по-добре от Рассия. Без мобилизация на населението или ядрени удари тераруските не могат да сломят Украйна, колкото и да си мечтаете. Ще фалират за пореден път и ще пикаете газ...
  • 2
    4
    до 1
    Ще бавят Украйна докато САЩ и "демократична" Европа не застанат на колене с паничка за подаяние в ръка или докато народите на ЕС не си избият политиците си. Лавров вече официално каза, че ако ЕС не му предаде стенографските материали на речта на Борел, в която нарича Русия фашистка държава, то ще ще прекъснат отношения с ЕС докато въпросният Борел е на каквато и да е длъжност в ЕС.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари