Повече от 20 организации протестират пред Министерството на земеделието

1
Протестиращите искат оставката на ресорния министър Кирил Вътев
Протестиращите искат оставката на ресорния министър Кирил Вътев Видео: NOVA

Протестиращите искат оставката на ресорния министър Кирил Вътев

Представители на повече от 20 организации в селското стопанство протестират пред Министерството на земеделието. Те настояват за оставката на ресорния министър Кирил Вътев. На този фон, зърнопроизводителите, които в неделя бяха на среща с премиера Николай Денков, решават дали да продължат протестите си, или да се съгласят с условията на правителството за субсидии в сектора.

Още преди обявения начален час, пред ресорното ведомство започнаха да се събират хора от различните земеделски и животновъдни браншови организации. По време на демонстрацията беше запалена слама, изгасена символично с мляко от млекопроизводителите.

Въпреки основното искане на голяма част от протестиращите за оставката на министъра на земеделието заради неизпълнение на техните искания от миналата година, някои от браншовите организации все още се надяват на диалог.

Напрежение имаше и заради вчерашната среща в Министерския съвет между премиера, ресорния министър и зърнопроизводители. Протестиращите обясняват, че не искат повече разделение между различните отрасли.

Подигравката от страна на министър Вътев се задълбочи. Преди Нова година с всички колеги и представители на земеделския сектор заявихме нашите искания. Категорично оттук насетне ние няма да се прибираме обратно. Протестите ще продължат до оставката на министър Вътев. Той показа, че не може да се справи с тази ситуация и се обръщаме към правителството - да го оттеглят по най-бързия начин, защото този човек приключва целия земеделски сектор”, заяви председателят на Обединени български животновъди Бойко Синапов, цитиран от NOVA.

„Ние не търсим оставката на министъра на земеделието, а провеждане на незабавна среща с него за конструктивен диалог с Кирил Вътев и с излагане на нашите искания, тъй като и все още сме в стачна готовност. Той незабавно трябва да реформира своя екип от експерти, които нямат никакво икономическо познание и никакво познание в областта на пчеларството”, каза Димитър Ганчев от сектор „Пчеларство”.

Днес се очаква да стане ясно и решението на зърнопроизводителите - ще продължат ли и те с протестите си, или ще приемат предложението на правителството. Снощи, на среща в Министерския съвет, премиерът Николай Денков им предложи схема за компенсации.

Зърнопроизводителите и представителите на Българската аграрна камара и към този час нямат окончателно решение дали приемат предложението на правителството, или протестът, който е насрочен за утре, в крайна сметка ще бъде проведен. По техни думи предложението на правителството се обсъжда от техните местни структури и днес следобед се очаква те да излязат с окончателното решение.

Припомняме, че те искаха 550 млн. лева допълнително държавна субсидия, която да подпомогне сектора. Кабинетът е готов да отпусне само половината от тази сума.

Зърнопроизводителите настояват за законодателни промени, които включват приоритет на местните производители при заемането на земя от Държавния поземлен фонд, а също така и по-ниска цена на рентата - нещо, което като механизъм означава, че държавата трябва директно да се намеси в пазарната икономика.

Ставката за подпомагане, която се предлага, е 10 лв. за първите 3000 дка до 30 март и 10 лв. до 30 септември. Другото, което коментирахме на срещата, бяха законодателните инициативи, които знаете, че за всеки земеделец, са по-важни от финансовите. Те водят до дългосрочни решения. Стигнахме до разбирателство за промяна на законите, премиерът пое ангажименти. Снощи информирахме своите структури и днес тези хора се събират. Към момента протестът за утре не е отменен и няма решение дали ще се състои”, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари