Повдигнаха 7 обвинения срещу Васил Божков

0
Иван Гешев: Това е поредният български олигарх, който бяга от България
Иван Гешев: Това е поредният български олигарх, който бяга от България Видео: БНТ

Седем обвинения срещу Васил Божков, най-сериозното от които е ръководене на престъпна група.

Според главния прокурор само за година компанията на бизнесмена дължи 555 милиона лева от лотарийни игри. Божков е извън България и е обявен за издирване с червена бюлетина на ИНТЕРПОЛ. Спецпрокуратурата влезе днес за втори път в Агенцията по хазарта. Иззети са документи, шефът на Агенцията е задържан, служители бяха отведени на разпит, предава БНТ.

Сред обвиненията, които са повдигнати срещу Васил Божков, са: за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба. Главният прокурор заяви, че всеки трябва да плати цената за това, което е извършил, независимо каква позиция заема. По негови думи прокуратурата не преследва богатите хора, а тези, които не изпълняват задълженията си.

Председателят на Комисията по хазарта е задържан за 24 часа. Освен него са задържани още 15 души.

Все още не е ясно къде се намира в момента Васил Божков. Направихме опит да го попитаме по телефона.

По-рано бизнесменът заяви пред "По света и у нас", че никой не го е търсил или издирвал и че е на разположение да се яви там, където го призовават. Главният прокурор съобщи, че е изготвена европейска заповед за арест на Божков, тъй като прокуратурата има данни, че бизнесменът е напуснал страната.

"Ще положим всички необходими усилия той да бъде доведен, изправен пред българския съд, както правим за всички други обвиняеми. Само ще кажа, че това е поредният български олигарх, който бяга от България.", каза Иван Гешев.

На въпрос дали има вероятност Божков да е бил предупреден за предстоящата акция, Гешев отговори: "Не мога да правя предположения".

"Не може да дължиш на държавата над 400 милиона лева, общо над 559 милиона за всички лотарийни игри. 559 милиона, повтарям. Това означава по 100 лева към всяка пенсия и да казваш, най-вероятно както ще стане, че си репресиран.", каза още главният прокурор.

Тази сутрин свързвания с Васил Божков "Нове холдинг" осъмна със засилено полицейско присъствие. Същата бе ситуацията и пред офисите на Националната лотария. Работещите там запазиха пълно мълчание пред медиите.

Засилено полицейско присъствие има пред сградата на "Нове холдинг". Специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков на ул. "Моско...

Полиция и прокуратура влязоха и в Комисията по хазарта. От там бяха изведени няколко души, сред които шефът на комисията и ръководителят на контрола, който заяви, че не се притеснява от случващото се: "Никакъв повод. Аз съм разпитван от Специализираната прокуратура, така че по-спокойно".

По информация на "По света и у нас" бяха проверени и други адреси, сред които бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от Божков.

От "Нове холдинг" излязоха с официална позиция по повод акцията. В нея пише, че акцията цели" принудително да бъде отнет законен бизнес". Твърди се още, че Божков и юридическият му екип не са получавали официална информация за обвинения, повдигнати срещу него. Заявяват още, че с действията си "държавата влиза в ролята на бухалка".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари