Потресаващи разкрития за далавери в българския шахмат

0
Пресконференция Методи Стойнев
Пресконференция Методи Стойнев

Изхвърленият от родния шахмат, Методи Стойнев даде днес пресконференция в Дупница. Методи Стойнев е общински съветник, а също така и състезател на шахматен клуб „Марек Юнион-Ивкони“. От 5-и, този месец, той е със спрени права в системата на българския шахмат, съобщава zadupnica.com.

Заедно с Кирил Георгиев и Симеон Стоичков, тримата бяха изхвърлени след решение на Управителния съвет на федерацията, като мотивът е във връзка с публични изявления целящи уронване престижа на БФШ и саботиране на дейността й. Методи Стойнев обяви, че в отговор на това решение вече е организирана и подписка, с искане за оставка на Управителния съвет на БФШ и свикване на Общо отчетно-изборно събрание. На днешната пресконференция, той разкри наистина скандални данни, според които президентът на федерацията Силвио Данаилов е регистрирал реплика на Европейския шахматен съюз, носеща същото име, но със седалище офшорната зона Делауеър.

Именно там са преведени огромни суми, за които Методи Стойнев показа конкретни документи (пълния набор документи, може да видите по надолу). Само през 2014 г. Министерството на младежта и спорта превежда на БФ Шахмат сумата от 923,870 леваза организирането и провеждането на две международни състезания: за Европейско индивидуално първенство по шахмат за жени  в град Пловдив на 26.06 – 11.07.2014 г. – 476 000 лв и за  Европейски индивидуални купи по класически шахмат за мъже и жени, кк Албена/ Златни пясъци, 01.06 – 09.06.2014/10.06 – 18.06.2014 – 447 870 лв.  „Стойността на първенството в Пловдив е завишена близо 3 пъти. Това сме го доказали с приложените справки към двете писма до министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев, но той вместо да разпореди независима проверка (далаверите на федерацията са прикривани от служители на министерството) и да предприеме практически действия срещу измамниците, зае трудно обяснима позиция в тяхна защита, демонстрирайки странно безразличие.

Още по-скандален е случаят с другото състезание, за което министерството е превело сумата от 447 870 лв. Такова състезание въобще не фигурира в официалния календар на Европейския шахматен съюз и то никога не е провеждано. Но Силвио Данаилов успява да заблуди министъра с фалшиво писмо подписано от самия него, след като вече не е президент на ECU. Новото ръководство на Европейския шахматен съюз обаче го опроверга категорично, доказвайки това, което всички български шахматисти и любители на шахмата в страната знаят, че такова състезание не е провеждано. Това е една от най-скандалните измами в съвременния световен спорт, която все още не е станала достояние на широката общественост.

Подобни измами са ставали и през годините 2013 и 2014 – за тях Министерството на младежта и спорта отказва да предостави исканата информация.“, заяви Методи Стойнев. Прокуратурата, също вече се е заела със сигналите, предоставени от Стойнев, Кирил Георгиев и Симеон Стоичков, като лично се е ангажирал главният прокурор. Съществува вероятност, БФШ дори да бъде извадена от всички световно структури, като на фона всичко това, според Методи Стойнев, нагло звучи желанието и решението на управителния съвет да издигне официално кандидатурата на Силвио Данаилов за президент на Световната шахматна федерация (FIDE) на предстоящите през 2018-та година избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари