Пострадали от експлозиите в Румъния ще бъдат прехвърлени в болници в чужбина

0
Това заяви министърът на здравеопазването Александру Рафила
Това заяви министърът на здравеопазването Александру Рафила Снимка: Фейсбук профил на министъра на здравеопазването на Румъния Александру Рафила

Това заяви министърът на здравеопазването Александру Рафила

Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила съобщи, че още осем пациенти, които са били ранени при експлозиите в станцията за втечнен пропан-бутан в Креведия, ще бъдат прехвърлени за лечение в чужбина, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Рафила уточни, че те ще бъдат изпратени в болници в Австрия, Германия и Норвегия.

"Предстои в рамките на днешния ден и през нощта да бъдат трансферирани още шестима пациенти от болница "Флоряска" и двама пациенти от болница "Багдасар". Дестинацията на тези пациенти ще бъде в Австрия и Германия, а един от тях ще бъде прехвърлен в Норвегия. Ще има най-малко два полета, които да откарат тези пациенти", посочи Рафила.

Той потвърди, че в резултат на събитията в Креведия са настъпили два смъртни случая, включително на жена с изгаряния на над 95 процента от повърхността на тялото.

"Общо 58 пациенти, имахме два смъртни случая, един от тях при пациент с изгаряния на над 95 процента от повърхността на тялото. През нощта и рано сутринта бяха трансферирани двама пациенти в Брюксел и други двама в Милано. За съжаление един от прехвърлените в Милано пациенти е в критично състояние и се полагат усилия за стабилизирането му", заяви здравният министър.

Той уточни, че в болницата за спешна помощ "Флоряска" в Букурещ са настанени 30 пациенти, от които трима цивилни и 27 пожарникари. Петима пациенти са интубирани и поставени на механична вентилация, уточни той. В болницата за спешна помощ "Багдасар Арсени" на настанени 13 пациенти, петима цивилни и осем пожарникари, като там също петима пациенти са интубирани, посочи той.

Рафила уточни, че интубираните и поставени на механична вентилация пациенти отговарят на условията за евентуален трансфер в чужбина.

След трагедията в Креведия, където две експлозии в станция за втечнен пропан-бутан отнеха живота на двама души и раниха 56, Румъния поиска активиране на Механизма за гражданска защита на ЕС, за да може да прехвърли пациенти за лечение в чужбина. До момента страните членки на ЕС, които са предложили помощ в отговор на молбата на Румъния, са Австрия - 3 души, Белгия - 2 души, България - 17 души, Дания - 2, Германия - 14, Италия - 8, Норвегия - един, Швеция - 4 души, съобщава телевизия Диджи 24.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари