Пострадалата в Софийския маратон обвини организаторите за инцидента

0
Недоумявала защо организаторите не са разделили елитните бегачи от останалите на старта
Недоумявала защо организаторите не са разделили елитните бегачи от останалите на старта Снимка: Krisok Photography

Пострадалата състезателка в Софийския маратон Оливера Йевтич заяви, че отговорност за инцидента носят организаторите.

Секунди след старта на 10 000 м участничката в пет олимпийски игри беше изблъскана от мъж, след което падна и не успя да продължи.

В интервю за сръбския "Ало" Йевтич заяви, че недоумява защо организаторите не са разделили елитните бегачи от останалите на старта. Състезателката е убедена, че избутването е умишлено и е можела да се нарани сериозно, ако е била ударила главата си в паветата.

"Определено това е голям пропуск на организаторите. Те казаха, че мъжът е завършил състезанието и не ми е ясно как никой не го е арестувал на финалната линия. Вярвам, че българската полиция ще реши случая, който може да бъде определен като опит за убийство", са част от думите на Йевтич.

Пред Дневник директорът на Софийския маратон Даниел Дуков заяви, че разбира реакцията на 43-годишната състезателка. По думите му в началото организаторите не са имали информация за инцидента и мъжът, идентифициран като Боян Вачев, е нямало как да бъде задържан, докато не бъде изяснен случаят.

"Ние не сме полиция, за да се заемем веднага с някакви случаи, за да разкриваме хора. Това стана много инцидентно и в рамките на един час, докато установим кой е, той си е заминал.

"Цялата тълпа от 1200 души върви напред и ние нямаше как да го догоним. Кой да го догони, за да му държи сметка, тъй като ние още не знаехме за случая и за това, какво е станало. Знаехме единствено, че е паднал човек на земята. Все пак трябва да разбереш как е станал случаят, за да търсиш някаква причина да го спираш и задържаш. Тя (Йевтич) също го разбира", каза Дуков.

Той уточни, че организаторите са разбрали за изблъскването след 20-30 минути от инцидента, като проблем при установяването на самоличността на Бачев е бил скрития под горнището му номер. Впоследствие той е бил издирен на четвъртия час от случката след клип от компанията, която измерва времената, на който мъжът е със свалено горнище, вързано на кръста.

"Съжалявам, че се случило. Това може да се случи на всяко състезание. Разбираме от други хора, че той е правил същите проблеми и на други състезания. За нас е ясно, че този човек е с психични отклонения, които не му позволяват да бъде като нормалните бегачи, или да си избива някакви комплекси", каза Дуков.

Той уточни, че по-рано през деня Вачев е бил заловен и разпитан от полицията. Организаторите поддържат връзка с Йевтич, която е преминала преглед в сръбска болница.

"Добре е, нищо ѝ няма. Днес направила първи опит да тренира. Има охлузвания по тялото и няма счупвания или натъртвания", каза още Дуков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари