Поставят под карантина и деветокласничка от МГ "Баба Тонка"

5
Много от учениците в русенската гимназия са притеснени за здравето си
Много от учениците в русенската гимназия са притеснени за здравето си Видео: БНТ

С положителен тест за коронавирус е 16-годишно момче от Математическата гимназия в Русе. Съучениците му са под карантина.

Неприятната новина за заразения с COVID-19 ученик идва в късния следобед на 15 септември. Единадесетокласникът се е почувствал зле след единствения проведен час вчера, напрaвил си е PCR тест, който се оказал положителен. Така веднага след откриването на учебната година целият клас е изпратен обратно вкъщи пред компютрите за онлайн обучение. То ще започне от утре.

Упреци към родителите на заразения с COVID-19 ученик

По информация на БНТ под карантина е и момиче от 9-ти клас, контактно на заразения младеж. От Регионалната здравна инспекция в момента правят епидемиологично проучване. PCR тестове ще се правят, само ако някой от училището прояви симптоми. От учебното заведение реагираха спокойно и заявиха,че са подготвени за такава ситуация.

След положителния PCR тест ученикът е изолиран вкъщи и няма сериозни симптоми. Вкъщи са и съучениците му.

"Тия 14 дни, докато РЗИ не излезе с някакво становище, в момента ще се обучават вкъщи. Всички останали, спазвайки всички хигиенни изисквания, продължаваме по обичайния си начин", каза Галина Бобева, директор на МГ "Баба Тонка" - Русе.

Не се налага карантина за класната ръководителка на момчето, тъй като е дала отрицателен резултат за COVID-19. В училището е създадена строга организация, съобразена с противоепидемичната обстановка.

"Дезинфекцират се съответно коридорите и санитарните помещения три пъти в деня по график. Дезинфекцират повърхностите, дръжките през това време, докато няма никой в съответната класна стая", каза Галина Бобева, директор на МГ „Баба Тонка" - Русе.

"С оглед на мерките учителят спазва дистанцията от всички деца от метър и половина, не се приближаваме. Учителят преподава с маска", каза Цветелина Георгиева, зам.-директор по учебната дейност в МГ „Баба Тонка" - Русе.

Много от учениците обаче са притеснени.

"Всички се опасяваме за здравето си, но и затова всички гледаме да спазваме мерките, да носим лични дезинфектационни средства", каза Матю Машков, ученик от МГ „Баба Тонка" - Русе.

Въпреки COVID кризата в Математическата гимназия и преподавателите, и учениците вярват, че присъствайки на живо в класната стая ще усвоят много по-добре материала, който е строго профилиран в различните паралелки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари