Поставиха рампа за инвалиди в гимназията по строителство

0
Рампата струва 40 хиляди лев
Рампата струва 40 хиляди лев Видео: БНТ

Броени дни преди началото на новата учебна година в гимназията по строителство, архитектура и геодезия в Русе беше монтирана специалнарампа за инвалидни колички.

Досега децата с увреждания стигаха до чиновете си с помощта на родители и съученици, предава БНТ.

През новата учебна година по новоизградената рампа към входа на гимназията ще преминат четирима ученици. Стъпалата към класните стаи децата ще качат с помощта на монтираната електрическа платформа. По този начин гимназистите със специални потребности ще имат по-голям достъп не само до класните стаи, но и до училищната информация, убедена е директорката на учебното заведение.

Камелия Денчева - директор на ПГСАГ „Пеньо Пенев” - Русе: „Досега учениците се обучаваха по класни стаи благодарение на помощта на родители, персонал и техни съученици се придвижваха из училището. Надявам се да може тази бройка да се увеличава и всички ученици, които имат такива затруднения да имат достъп до образованието. Защото и интериорният дизайн, и компютърната графика са предпочитаните специалности сред децата със специални образователни потребности.”

Рампата струва 40 хиляди лева, а финансирането е осигурено по националната програма „Създаване на достъпна архитектурна среда”. През следващата година ремонт ще претърпи и вторият корпус на гимназията, където ще бъде монтиран асансьор. Подход за инвалидни колички и асансьор тази година бяха изградени и в професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова”, където учат 50 деца със специални нужди.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари