Последен ден от извънредното положение

2
През последния месец над 3000 души се регистрират средно на ден като безработни в бюрата по труда в България
През последния месец над 3000 души се регистрират средно на ден като безработни в бюрата по труда в България

2004 са потвърдените случаи на коронавирус в България като за последните 24 часа са доказани 23 нови случая

Това каза на редовен сутрешен брифинг секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. Сред тях има нов случай на 4-годишно дете, което е прието в болница в София и 4 заразени медици – двама от тях са в Плевен и по един в Бургас и Пазарджик.

Още 15 пациенти са излекувани от COVID-19, с което общият брой на излекуваните в страната е над 470. Общо починалите са 93 пациенти, като средната възраст на смъртните случаи в страната е 66.7 години. В болници са 368 пациенти, от които 50 са в интензивно отделение.

Първият случай на COVID-19 в България беше потвърден на 8 март. На 13 март в България беше обявено извънредно положение, което ще приключи на 13 май.

Днес се очаква Народното събрание да приеме окончателно промените в Закона за здравето, които ще заменят досега действащия Закон за извънредното положение, след като то приключи в сряда.

Държавата въведе редица мерки за подпомагане на бизнесите, които са изправени пред финансови затруднения като резултат от пандемията, включително и частичното отваряне на заведенията от 6 май.

Вероятно е мярката за запазване на заетостта, известна като "60 на 40", да продължи да действа и след 30 юни, но с някои промени в нейната форма. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в интервю за БНТ във вторник сутрин.

"Предстоят промени и за определени сектори процентът на принос на работодателя със сигурност може да бъде променен", каза Сачева. Философията на мярката е да има споделена отговорност между държавата и работодателя и запазването на доходите на хората, допълни тя.

През последния месец над 3000 души се регистрират средно на ден като безработни в бюрата по труда в България. Около 1300 от тях посочват конкретно коронавируса като причина да останат без работа, поясни Сачева.

Разпространение на вируса по света

По света броят на заразените вече е над 4 милиона и 181 хиляди души. Оздравелите са над 1 милион и 459 хиляди, а смъртните случаи са над 286 хиляди.

В САЩ за последните 24 часа е отчетен спад в новорегистрираните случаи – те са 18 196, а над 1000 са починалите. В Европа най-тежко засегнатите страни в момента са Русия с 11 656 новорегистрирани случая, Великобритания, където има 3877 нови случая, и Испания с 3480. В останалите държави от Европа се отчитат нива под хиляда на ден.

В Южна Корея за втори ден са отчетени нива над 30 случая, което е дало основание на местните власти да възобновят някои от рестриктивните мерки.

В съседните страни на България най-много нови случаи има в Турция, където те са 1114. В Румъния има 226 потвърдени нови заразени с вируса, а в Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания и Гърция са отчетени по по-малко от 30 нови случаи за последното денонощие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари