Посланикът ни в Пакистан е отзован след схема с мита и луксозно “Бентли”

1
Прибрах се по семейни причини, коментира той
Прибрах се по семейни причини, коментира той Снимка: архив

Александър Парашкевов бе посочен за поста от президента

Външно прати сигнал на Иван Гешев

Прибрах се по семейни причини, коментира той

Българският посланик в Пакистан Александър Парашкевов да бъде отзован само година след началото на мандата му, предлага правителството на президента Румен Радев. Към решението на Министерския съвет няма приложени мотиви, няма и предложение за изпращане на нов посланик, каквато е нормалната практика, пише вестник 24 часа.

Парашкевов, който е военен лекар, бе изпратен като посланик в Исламабад през 2019 г. след номинация, направена от президента Румен Радев.

В МВнР бяха установени редица обезпокояващи факти относно действия на посланика ни, които бяха потвърдени след извършена проверка по разпореждане на министъра на външните работи Екатерина Захариева. Събраните данни, потвърдени и с нота на пакистанското МВнР, са изпратени на главния прокурор на Република България. Своевременно бе уведомена и администрацията на президента”, бе единственият коментар от Външно на въпрос на вестника защо е отзован посланик Парашкевов. Министерството отказа да даде каквито и да било подробности.

Българският посланик се е замесил в схема за внос на луксозен автомобил в Пакистан, без за него да са платени мита и данъци, научи “24 часа”.

В Пакистан се води дело, а българският посланик е бил прибран в София доста преди решението на МС, става ясно от публикации в тамошни медии.

В Пакистан Парашкевов е поискал да му бъде разрешено да внесе луксозен автомобил “Бентли” за нуждите си като посланик. Така колата е била освободена от данъци и мита, получила и дипломатически номер. Впоследствие обаче пакистанската полиция заловила местен гражданин да управлява автомобила с пълномощно от посланика, че я стопанисва.

Реално колата е била внесена за пакистанеца, но без да бъдат платени мита и данъци, освен това той я карал с дипломатически номер, обяснили пакистанците.

Парашкевов опитал да се измъкне, като декларирал, че пакистанецът с бентлито работи в посолството. Заради дипломатическия скандал обаче е изтеглен от Исламабад.

Върнах се в България по семейни причини, коментира пред вестника Александър Парашкевов. Той повтори версията си и при молбата да коментира историята с луксозния автомобил.

Александър Парашкевов е лекар по професия. Дълги години той оглавяваше екипа за бързо реагиране на ВМА, бил е на мисии в Афганистан и Хаити. Преди да замине в Пакистан, Парашкевов бе изпълнителен директор на русенската болница “Канев”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари