Посланикът на Нигерия у нас: Поддържаме приятелски отношения с България от над 50 години

2
Сафия Ахмад Нуху е на първата си официална визита в страната ни
Сафия Ахмад Нуху е на първата си официална визита в страната ни Снимка: Presidential Precinct / архив

"България и Нигерия поддържат приятелски отношения от над 50 години и към момента и в двете страни има политическа воля за засилване на сътрудничеството."

Това заяви в интервю за БТА госпожа Сафия Ахмад Нуху, посланик на Нигерия в България, при първата си официална визита в страната ни.

"Целта на посещението бе да проучим в различните министерства и на различни равнища какво още можем да направим за подобряване на двустранните отношения между държавите ни", каза посланик Нуху.

Между двете страни има силни връзки в образованието и културата, най-вече през 70-те и 80-те години, когато е имало много стипендии, предлагани за нигерийци, както и сътрудничество между правителствата, припомни тя. Хиляди нигерийци са следвали в България, а много българи са преподавали в Нигерия и са работили на различни нива - обмен, който е засилил взаимното познаване между хората от двете страни.

По-късно, през 90-те, тези отношения леко отслабват, сътрудничеството не е толкова силно, колкото по-рано, като според нигерийския дипломат сега има много добра основа за подобряване на отношенията и засилване на връзките.

Нигерийската икономика разполага с огромни природни и човешки ресурси, но все още е нововъзникващ пазар и на страната предстои да извърви известен път, докато реализира пълния си потенциал. Нигерия е отворена за инвестиции и възможности за страните по цял свят, подчерта Нуху.

По думите ѝ сред ключовите области за сътрудничество е земеделието. Между София и Абуджа и силно сътрудничество в отбранителната сфера, както и много други възможности, които трябва да бъдат проучени - в медицината и фармацията; ИТ сферата също се очертава като ключов сектор за сътрудничество между Нигерия и България.

"Знам че има множество финтех предприятия, тук в България, които работят в Нигерия", допълни нигерийският дипломат.

Икономическите отношения между България и Нигерия в момента са насочени основно към селскостопанския сектор и сътрудничеството в него. Само през последната години вносът от България на нигерийския пазар се е увеличил с 40 процента, а в посока от Нигерия към български клиенти - с около 10 процента. Макар с голяма диспропорция, растежът е значителен и това вероятно до голяма степен се дължи на положените усилия. Предстои обаче още много работа, за да могат страните ни напълно да реализират потенциала на сътрудничеството си, подчерта госпожа Нуху.

По думите ѝ кризите, които се наблюдават напоследък, най-вече войната в Украйна, са показали ясно предизвикателствата, свързани с продоволствената сигурност. Това отваря възможности за много неща, които бихме могли да направим заедно, подчерта г-жа Нуху.

Част от разговорите на госпожа Нуху в София са били насочени и към здравната сфера, тъй като пандемията от Ковид-19 е показала нуждата от засилване на здравните системи и сътрудничеството между тях. Тази необходимост е била изразена и на проведената по-рано тази година среща на върха между Европейския съюз и Африканския съюз, припомни дипломатът.

Посланикът изрази задоволство от резултатите, постигнати при срещите ѝ с български представители.

"Работим по широк спектър от инициативи. Срещите, които проведох, носеха положителна енергия и очертахме точки за действие, които да предложим за институционално сътрудничество между конкретни институции в Нигерия и България. Имаме и някои споразумения, които да се надяваме, ще бъдат подписани тази година", каза тя.

Очакват се и посещения на високо ниво между двете министерства на външните работи, каквито не са се случвали от десетилетия, допълни госпожа Нуху.

Изминали сме дълъг път и можем да постигнем още повече заедно, заключи тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари