Поскъпват токът, газът и парното

0
Природният газ ще достигне най- високата си  цена за последните две години
Природният газ ще достигне най- високата си цена за последните две години Видео: NOVA

По-високи цени на ток, газ и парно от 1 юли. Електроенергията ще поскъпне средно с 3% в цялата страна. Природният газ ще достигне най- високата си  цена за последните две години

А парното в София ще поскъпне с над 14 на сто, предава NOVA.

Павлинка Атанасова живее в последната къща на врачанското село Вировско. Пенсиониран учител е. Предстоящите по-високи сметки ще трябва да компенсира с лишения. 

"Като взема пенсията утре съм в пощата – ток, телефон, вода. Задължително за месеца. И каквото хартиса вече. Лятото ползвам повече котлон, печки, зимата вътре си готвя на печката на дърва", заяви Павлинка Атанасова, пенсионер.

Експертите обясняват предложеното повишение на цената на тока с 3% средно за страната с централите „Марица Изток”. Защото произвежданата от тях енергия предстои да се изкупува не на свободния, а на регулирания енергиен пазар.

"Те са Ахилесовата пета. Те са ни много необходими през зимата, не виждаме ясно тяхната нужда през лятото и лятото е лесно да се вземат решения, които да ограничат тяхната работа, но когато ни потрябват през зимата да изпаднем в тежка ситуация", посочва енергийният експерт Антон Иванов.

По-високите цени на енергоносителите може да оскъпят хранителните стоки и услугите. Икономистите все пак пресмятат, че такава промяна ще е минимална. 

"За предходните 12 месеца общата инфлация в страната е 0,8%, от които приносът на регулираните цени, включително на електроенергия и природен газ е 0,2%", посочва икономистът Калоян Стайков. 

Повишение от 1 юли се очаква и на цената на парното и  на природния газ. „Булгаргаз” иска той да поскъпне до 46,88 лв. за мегаватчас.

"Нормално е лятно време да имаме намаление на цената, ние наблюдаваме обратен тренд в момента. Това показва, че цената на природния газ и този тип ресурси е неустойчива", твърди Антон Иванов, енергиен експерт.

Въпреки предстоящите увеличения Павлинка е намерила своя начин да се справя."Ако си опъвам краката според чергата", посочва тя. 

А заради очакваната по-висока цена на тока недоволни граждани протестираха пред КЕВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Варварските времена, в които се правеха колбаси от животни, вече минаха!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари