Поскъпват ли драстично българските картофи?

1
Поскъпват ли драстично българските картофи?
Видео: NOVA

Високите субсидии, които са получили производителите в Гърция, Германия, Франция, Белгия и Полша, ще свалят цените на картофите у нас и така родни производители може да фалират.

Това обясниха от бранша.

На борсата 260 долара върви един тон картофи за преработка, който е съхраняван цяла зима. Това е електроенергия, това са много разходи. В момента сме сложили „в земята” между 700-800 лева”, заяви Славко Червенков, производител от самоковското село Поповяне, предава NOVA.

Парите, които бяхме приготвили за отглеждането на 1 декар картофи, не стигнаха да си платим нафтата, енергетиката и надницата на хората, за да не избягат. Препарати, торове сме взели на вересия”, заяви Теодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    русенец
    То те и досега не бяха евтини. Разпокъсани , дребни стопанства, редно по 50 декара насаждения, липса на механизация - това води до висока себестойност и висока цена на продукта. В Германия обичайната картофо производителна ферма има по 3 500- 4 000 декара картофи , а освен това вадят няколко пъти по-висока реколта на декар.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари